eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Megsértődik-e Moszkva Széll Kálmán miatt?

Megszorítás-e a konvergenciaprogram? Megsértődik-e Moszkva Széll Kálmán miatt? Egyebek mellett erről vitatkoztak a képviselők napirend előtt az Országgyűlésben, amely ma lakáspolitikai vitanapot tart.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az Orbán-kormány a szocialisták megszorító politikáját folytatja az új konvergenciaprogrammal. Volner János azt mondta az Országgyűlésben, hogy a kabinet szimulációs vizsgálat nélkül, "hasra ütésszerűen" vezette be az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely az APEH adatai szerint mindössze a lakosság 15 százalékának kedvező.

A kormány nem érvényesíti a szociális igazságosság szempontját és megfeledkezett a munkanélküliekről, illetve a cigányokról - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Ha ez így megy tovább, akkor 2050-ben minden második munkaképes ember roma lesz, márpedig ezek 85 százaléka most sem dolgozik - jelentette ki Volner János.

Válaszában Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár azt mondta, hogy a konvergenciaprogram a magyar gazdaság tartós felzárkóztatását és az eladósodás megfékezését szolgálja; nem megszorítás, sőt tovább csökkenti a jövedelem-elvonás mértékét.

Az LMP-s Szilágyi László arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország különböző részein élő emberek nem egyenlő mértékben férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz. Egy pasaréti kisfiú várható élettartama tíz évvel több, mint egy borsodié - érzékeltette a probléma nagyságát az ellenzéki képviselő. Emlékeztetett arra, hogy nagyon sok háziorvosi praxis betöltetlen, a háziorvosok nagy része pedig idős ember.

Dolgozunk rajta - válaszolta az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós szerint az LMP-s politikus húsz év mulasztásait kéri számon az egy éve működő kormányon. A probléma megoldása érdekében már készül az úgynevezett megbetegedési és ellátási térkép, a háziorvosi praxisok betöltésére pedig külön pénzügyi alapot hoznak létre. Szerinte az is probléma, hogy az orvosegyetemek elsősorban kórházi szakorvosnak, és nem háziorvosnak képzik ki a hallgatókat.

A fideszes Varga István és Rétvári Bence közigazgatási államtitkár a 150 éve született gróf Tisza István miniszterelnökre emlékezett.

A szocialista Józsa István azért szólalt fel napirend előtt, hogy elmondhassa: a budapesti Moszkva tér Széll Kálmán térre és a Roosevelt tér Széchenyi térre átkeresztelése szerinte sérti Oroszországot és az Amerikai Egyesült Államokat, amelynek súlyos gazdasági következményei lehetnek. A vádat Tállai András belügyi államtitkár utasította vissza.

Az Országgyűlés ma ellenzéki kezdeményezésre lakáspolitikai vitanapot tart. Ennek az a célja, hogy kiderüljön: mit tesz a kormány a bajba került adósokért - mondta parlamenti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor LMP-s képviselő. A Lehet Más a Politika az állam, a bankok és az adósok részvételével létrehozna egy ingatlanalapot, a kilakoltatások megakadályozására pedig módosíttatnák a végrehajtási törvényt: felülvizsgálati jogot adnának a bíróságnak annak érdekében, hogy a végrehajtók először csak a bankszámlákhoz nyúlhassanak hozzá, és csak azt követően foglalhassanak le ingóságokat, illetve legvégső esetben ingatlanokat.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×