INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Megsértődik-e Moszkva Széll Kálmán miatt?

Infostart / InfoRádió
Megszorítás-e a konvergenciaprogram? Megsértődik-e Moszkva Széll Kálmán miatt? Egyebek mellett erről vitatkoztak a képviselők napirend előtt az Országgyűlésben, amely ma lakáspolitikai vitanapot tart.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az Orbán-kormány a szocialisták megszorító politikáját folytatja az új konvergenciaprogrammal. Volner János azt mondta az Országgyűlésben, hogy a kabinet szimulációs vizsgálat nélkül, "hasra ütésszerűen" vezette be az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely az APEH adatai szerint mindössze a lakosság 15 százalékának kedvező.

A kormány nem érvényesíti a szociális igazságosság szempontját és megfeledkezett a munkanélküliekről, illetve a cigányokról - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Ha ez így megy tovább, akkor 2050-ben minden második munkaképes ember roma lesz, márpedig ezek 85 százaléka most sem dolgozik - jelentette ki Volner János.

Válaszában Kármán András adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár azt mondta, hogy a konvergenciaprogram a magyar gazdaság tartós felzárkóztatását és az eladósodás megfékezését szolgálja; nem megszorítás, sőt tovább csökkenti a jövedelem-elvonás mértékét.

Az LMP-s Szilágyi László arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország különböző részein élő emberek nem egyenlő mértékben férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz. Egy pasaréti kisfiú várható élettartama tíz évvel több, mint egy borsodié - érzékeltette a probléma nagyságát az ellenzéki képviselő. Emlékeztetett arra, hogy nagyon sok háziorvosi praxis betöltetlen, a háziorvosok nagy része pedig idős ember.

Dolgozunk rajta - válaszolta az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós szerint az LMP-s politikus húsz év mulasztásait kéri számon az egy éve működő kormányon. A probléma megoldása érdekében már készül az úgynevezett megbetegedési és ellátási térkép, a háziorvosi praxisok betöltésére pedig külön pénzügyi alapot hoznak létre. Szerinte az is probléma, hogy az orvosegyetemek elsősorban kórházi szakorvosnak, és nem háziorvosnak képzik ki a hallgatókat.

A fideszes Varga István és Rétvári Bence közigazgatási államtitkár a 150 éve született gróf Tisza István miniszterelnökre emlékezett.

A szocialista Józsa István azért szólalt fel napirend előtt, hogy elmondhassa: a budapesti Moszkva tér Széll Kálmán térre és a Roosevelt tér Széchenyi térre átkeresztelése szerinte sérti Oroszországot és az Amerikai Egyesült Államokat, amelynek súlyos gazdasági következményei lehetnek. A vádat Tállai András belügyi államtitkár utasította vissza.

Az Országgyűlés ma ellenzéki kezdeményezésre lakáspolitikai vitanapot tart. Ennek az a célja, hogy kiderüljön: mit tesz a kormány a bajba került adósokért - mondta parlamenti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor LMP-s képviselő. A Lehet Más a Politika az állam, a bankok és az adósok részvételével létrehozna egy ingatlanalapot, a kilakoltatások megakadályozására pedig módosíttatnák a végrehajtási törvényt: felülvizsgálati jogot adnának a bíróságnak annak érdekében, hogy a végrehajtók először csak a bankszámlákhoz nyúlhassanak hozzá, és csak azt követően foglalhassanak le ingóságokat, illetve legvégső esetben ingatlanokat.

A címlapról ajánljuk