eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Orbán Viktor: Csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése

Orbán Viktor a húsvéthétfőn kihirdetendő alaptörvényt a magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezi a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásában.

A miniszterelnök úgy fogalmaz: "az idei húsvét a magyaroknak különösen fontos. Jézus Krisztus feltámadásán és a természet tavaszi megújulásán túl ebben az évben Magyarország újjászületését is ünnepeljük". Orbán Viktor ezért a legsürgetőbb közös küldetésnek nevezi az újjászületés előtt álló akadályok lebontását, amelynek kiindulópontja - mint írja - egy új, közös alaptörvény megalkotása volt.

A miniszterelnök szerint más-más célból, de mindenki alkotmányozni akart, vagy szeretett volna az elmúlt húsz évben, a magyarok azonban 2006-ban ébredtek rá Magyarország védtelenségére és arra, hogy ennek alapvető oka az erőtlen, átmeneti alkotmány.

"Éppen a 2006-os események tették világossá a magyarok számára, hogy az alkotmányunk - az összes módosításával együtt is - kudarcok alkotmánya, amely nem képes megvédeni minket semmitől. Nem tudott megvédeni minket a teljes eladósodástól, a politikai hazugságoktól, a hatalommal való visszaéléstől, a rendőri brutalitástól, a gazdaság teljes tönkretételétől, a spekulációtól, az offshore arisztokratáktól, a nokiásdobozos tolvajoktól, a bűnözőktől, a szélsőséges politikai alakulatoktól, a pénzügyi válságtól, egyszóval semmitől" - írja.

Orbán Viktor szerint az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése. Arra a kérdésre tehát, hogy mi születhet újjá az alaptörvény által, a válasz az, hogy a magyarok nemzeti önbecsülése - írja a miniszterelnök. Hozzáteszi: ez felszabadítja a vállalkozó kedvet, a munkakedvet, a szellemi energiákat, bátorságot ad a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz. Nem a politika és nem a hivatalok erejét növeli, hanem a magyar emberekét. Hangsúlyozza: mostantól alkotmányos védelem alatt állnak az ország legfőbb gazdasági érdekei, a közbiztonság és a családok életfeltételei.

A miniszterelnök mindezek alapján az elmúlt húsz év egyik legnagyobb magyar sikerének tartja az új alaptörvény elkészítését és elfogadását. "Az új alaptörvény egyszer s mindenkorra rázárja az ajtót a múltra, egy olyan világra, amelynek Magyarország és a magyarok nagy többsége ugyan vesztese lett, de azért számos haszonélvezője is volt. Õk érthető módon nem örülnek" - fogalmaz. Utóbbiak közé sorolja a szocialistákat, akiknek kormányzása, hatalmi rendszere a "korlátlan hitelfelvételre épült", a korábban kiváltságokat élvezőket, az "előző kormányok és az alkotmány gyengesége miatt elszabadult bűnözés" hatására megerősödött és parlamentbe került politikai erőt és azt, amelynek "a vita fontosabb, mint az egyetértés", de a zavarosban halászókat is, akik a "magyar termőfölddel, vízkészlettel szeretnek spekulálni".

Vagyis mindazok, akiknek az átmeneti korszak és annak átmeneti alkotmánya saját magánérdekeik érvényesítését tette lehetővé, érthetően nem örülnek az új alaptörvénynek, amelyben a nagy többség érdeke, a közérdek érvényesül - írja Orbán Viktor.

"Az ország döntött. Az új alaptörvény, az újjászületés dokumentuma szerint Magyarországon az emberek szava lesz az első, ők fogják megmondani, hogy merre és meddig" - összegzi a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×