INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Óriási számlagyárat buktatott le a NAV

InfoRádió / MTI
Újabb számlagyárra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói. Az ügyben harmincnégy helyszínen, például Szentendrén tartottak házkutatást, s tetemes mennyiségű számlát, két éles lőfegyvert és jelentős összegű készpénzt is találtak - közölte a NAV bűnügyi szóvivője.

Sárközi Alexandra elmondta, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a számlagyár három korlátolt felelősségű társaságból, főként Pest megyei, illetve budapesti cégekből állt. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy hány cég érintett, ezek milyen székhelyű cégek, s összesen mekkora értékben vettek fiktív költségszámlát - tette hozzá a szóvivő, aki szerint lehet, hogy országos hálózatról van szó.

A házkutatások helyszíneit firtató kérdésre Sárközi Alexandra nem kívánta megnevezni az érintett településeket, csupán annyit mondott: többnyire Pest megyében, egyebek mellett Szentendrén vizsgálódtak.

A házkutatások során talált valótlan számlák áfatartalma meghaladja a 61 millió forintot, de a pénzügyi nyomozók és a revizorok vizsgálják az érintett cégeket és az általuk befogadott számlákat is, így az összeg várhatóan jelentősen emelkedni fog - magyarázta a szóvivő.

Jelenleg öt embert gyanúsítanak különösen nagy értékre elkövetett adócsalással, egyikük előzetes letartóztatásban, egy másik ember pedig házi őrizetben van (egy ilyen nagyságrendű adócsalásért az elkövetők 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak).

Az illegális gazdálkodók számláján 29 millió forintot sikerült zárolni, tehát ennyivel már biztosan csökken az adócsalás miatt az államkasszát ért kár - mondta Sárközi Alexandra.

A címlapról ajánljuk