eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Milyen választójogi rendszert akar a Fidesz?

A Népszabadság szerint egyfordulós választás jöhet 2014-ben, a Magyar Nemzet arra következtet Kósa Lajos szavaiból, hogy megszűnhetnek az egyéni választókerületek. Gulyás Gergely fideszes politikus az InfoRádiónak azt mondta, nagyságrendi szempontból a parlament előtt lévő választójogi törvénytervezetből kell kiindulni.

Az országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megőrzi a jelenlegi választójogi rendszer belső arányait azzal, hogy a megyei listákon maradó mandátumok csekély száma miatt a megyei listák helyett egy országos listát állítana fel. Ezt a Fidesz-frakció több tagja még tavaly decemberben terjesztette be az országgyűlés elé, és egyelőre ebből érdemes kiindulni, amikor a választójogi rendszer reformjáról van szó - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely.

A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy egy- vagy kétfordulós lesz-e a választás, azt válaszolta: 1998-at követően a legtöbbször az első fordulóban dőlt el a szavazás. 2010-ben csak az ország egyharmadában tartottak második fordulót, vagyis nem biztos, hogy indokolt a kétfordulós rendszer fenntartása - fűzte hozzá.

A kormánypártok szándéka világos abban, hogy az állampolgárság és a választójog együtt jár, de még nincs végleges döntés arról, milyen formában gyakorolják a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok a választójogot - mondta Gulyás Gergely, aki szerint két lehetőség van: egy külön lista a határokon túl élő magyaroknak, vagy az országos listára való szavazás.

A politikus hangsúlyozta: idén el kell fogadni a választójogi törvényt, mert az Alkotmánybíróság a választókerületekre vonatkozó szabályozást 2011. december 31-ével megsemmisítette, vagyis 2012. január 1-jével még egy időközi választást sem lehetne megtartani. Éppen ezért biztos benne, hogy még az idén lesz elfogadott új választójogi törvény.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×