eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

Humanoid pásztázza a túl hangos reklámokat

Az év első két hónapjában ötszáz esetben követtek el jogsértést öt televíziónál a túl hangos reklámokkal - mondta Kiricsi Karola, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szóvivője pénteken a Magyar Televízió reggeli műsorában.

A szóvivő szerint a közszolgálati adókat és a két nagy kereskedelmi csatornát (M1, M2, Duna Tv, RTL Klub, Tv2) csak ősztől büntetik a szabályok megsértéséért, hiszen a médiatanács türelmi időt adott a "médiaszolgáltatóknak, hogy áttérjenek a jó gyakorlatra".

A türelmi idő lejárta után viszont milliós büntetésekre számíthatnak a törvény megsértői - fűzte hozzá.

Kiricsi Karola szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság médiatanácsa ősztől pénzbírsággal vagy kötbérrel büntetheti azokat a műsorszolgáltatókat, amelyek a műsorkörnyezetnél hangosabban sugározzák a reklámokat vagy televíziós vásárlással kapcsolatos műsorokat.

Kiricsi Karola idézte a január 1-jétől hatályban lévő médiatörvény ide vonatkozó részletét: "A lineáris műsorszolgáltatásban közzétett reklám, televíziós vásárlás, valamint a reklám közzétételét akusztikus módon jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a néző és hallgató által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint környező műsorszámoké".

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Ausztráliában már régóta van érvényben hasonló jellegű szabályozás.

A szóvivő rámutatott: a médiatanács a reklámhangerőt egy teljesen magyar fejlesztésű szoftver segítségével végzi, amely érzékeli és pontosan ki tudja szűrni a kiugróan hangos műsorrészeket. Egy nap alatt ezzel az eszközzel mintegy 200 műsorórát tudnak vizsgálni, és már eddig is találtak számos jogsértést.

A Humanoid nevű szoftver virtuális hangosságmérő műszerekkel pásztázza a kijelölt műsorszolgáltatók teljes műsorfolyamát, a mért eredményeket fájlokba rendezi, majd táblázatban megjelöli a megadott paramétereket túlszárnyaló műsorrészeket, időpontokat. Azt is teljes bizonyossággal szűri ki a szoftver, hogy reklámblokkokhoz, kereskedelmi üzenetekhez köthetők-e a kiugró hangerő mérései - jegyezte meg.

A program segítségével laikusok számára is könnyen értelmezhetően megjelennek a nézőket zavaró dinamikai változások, és pontosan megjelölhetőek azok az esetek, amelyek során kereskedelmi célból lett hangosabb egy-egy műsor - fogalmazott Kiricsi Karola.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×