INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Orbán Viktor: A magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontja a fogászati turizmus

Infostart / InfoRádió
A magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontjának nevezte a fogászati turizmust a miniszterelnök. Orbán Viktor a Pest megyei Herceghalmon együttműködési megállapodást írt alá Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, a fejlesztési program egyik alapítójával.

Magyarországra évente több tízezer külföldi páciens érkezik fogászati kezelésre, ami hatvanmilliárd forint értékű bevételt termel évente az államháztartásnak, és további milliárdokat hoz az ebből fakadó idegenforgalom is - mondta a miniszterelnök a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programot bemutató konferencián, Herceghalmon.

Orbán Viktor szerint a világgazdaságban jelenleg átalakulás zajlik, a világpiacot újraosztják, a Nyugat hátrányba került, a jóléti gazdaság helyett a munka gazdaságát kell felépíteni. Ebből kell versenyelőnyt kovácsolni Magyarországnak, ki kell találni, hogy a közepesen nyitott magyar gazdaság hogyan lehet a saját ligájában bajnok - fogalmazott a kormányfő.

Kitörési pont lehet Magyarország számára az egészségipar, illetve ezen belül a fogászati turizmus - jelentette ki egybehangzóan a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programot bemutató konferencián Herceghalmon. Orbán Viktor szerint az állam támogatásával megőrizhető a magyar fogászati turizmus vezető európai pozíciója.

A miniszterelnök szerint a fogászati turizmus méltó és jó befektetés. "Széles körben köztudott, hogy a magyar fogászati szolgáltatásokat külföldről is szívesen és megelégedéssel veszik igénybe. Még engem is meglepett az a tény, hogy Magyarország egyenesen piacvezető szerepet tölt be Európában a határokon átnyúló fogászati szolgáltatások, és a fogászati turizmus terén. A negyven százalékos részesedés, amellyel ma még rendelkezünk, tiszteletre méltó, azt is mondhatnám, szenzációs eredmény. Úgy tűnik nekem, hogy a magyar fogászok sohasem fogadták el, talán meg sem értették azt a jelszót, hogy "merjünk kicsik lenni", és íme, nagyok lettek, és azok is maradtak. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy a magyar fogászati turizmus a magyar egészségturisztikai szektor zászlóshajója, követésre méltó, érdemes modell, és minta más szektorok, más iparágak számára is" - mondta Orbán Viktor.

A rendezvényen felszólaló nemzetgazdasági miniszter arról beszélt: az Új Széchenyi-tervben az egészségturizmusra, egészségiparra 31 milliárd forint fejlesztési forrást biztosítottak, hogy a magyar gazdaság kitörési pontját is jelentő ágazat megfelelő támogatást kapjon.

"A miniszterelnök úr vezetésével leszámoltunk azzal az illúzióval, hogy az állam nélkül ebben a XXI. századi versenyben sikert lehet elérni. Senki sem képes már nagy sikert elérni anélkül, hogy a közösség, és a közösség képviseletében az állam mögé ne állna" - mondta Matolcsy György.

A miniszter szerint, ha tíz-tizenöt év múlva a közgazdászok, gazdaságtörténészek vizsgálják ezeket az éveket, a magyar siker elindulását, akkor megállapíthatják majd, hogy ennek egy részét az egészségipar, az egészségturizmus adta. Matolcsy György megígérte azt, hogy a következő uniós fejlesztési időszak forrásaiból még nagyobb támogatást biztosítanak majd az iparág számára.

A konferencián a kormányfő és az orvosi turizmus zrt. vezetője együttműködési nyilatkozatot írt alá.


A címlapról ajánljuk