eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jelentősen csökkenthetik a vállalkozások adminisztrációs terheit - a nap hírei

Hazánkban 17 ezerrel kevesebb vállalkozásnak lenne kötelező könyvvizsgálót fizetni - említette példaként a kormányszóvivő, amikor az adminisztrációs terhek tervezett csökkentéséről beszélt.

Két ütemben csökkentenének

Magyarországon tizenhétezerrel csökkenhet azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek kötelező könyvvizsgálót fizetni. Egyebek mellett ezt említette példaként a kormányszóvivő, amikor a vállalkozások adminisztrációs terheinek tervezett csökkentéséről beszélt. Nagy Anna az InfoRádiónak megerősítette, hogy a kormány még ebben az évben két ütemben, összesen mintegy 500 milliárd forinttal mérsékli a vállalkozások adminisztrációs terheit. Az első ütemben 105 milliárd forintos, majd a második ütemben további 400 milliárdos mérséklést tervez a kabinet.

Kitörési pont

A magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontjának tartja a fogászati turizmust a miniszterelnök. Orbán Viktor a Pest megyei Herceghalmon együttműködési megállapodást írt alá Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával. Az első magyar fogászati turizmus-fejlesztési konferencián Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy az egészségturizmus kiemelt szerepet kap a Széchenyi Tervben. Az állam 31 milliárd forinttal támogatja az ágazat fejlesztését, de ez az összeg a későbbiekben a többszörösére emelkedhet.

Jogi válasz

Megfelelő jogi válasz készül a Jobbik Tiszavasváriban megalapított szervezetére - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor azt mondta: kormányrendelet vagy törvény szükséges ahhoz, hogy az ilyen jellegű törekvéseket, ami az állami főhatalom gyakorlását magán- vagy pártkézbe próbálja vonni, megakadályozzák. A belügyminiszter arra reagált, hogy szerdán megalakult a Jobbik által csendőrségnek nevezett szervezet a szabolcsi településen, és Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta, hogy azt nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre.

Kész a tervezet

Elkészült az agrárkamarai törvény tervezete, a dokumentumot társadalmi vitára bocsátották. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplője, az alapanyag-termelők, a feldolgozók és a kereskedők képesek legyenek összefogni. A politikus hozzátette: a törvénytervezet társadalmi vitája május 15-ig tart, a javaslatot az Országgyűlés még a nyári szünet előtt elfogadhatja.

Javult a helyzet

A tavalyinál valamivel kedvezőbb helyzetet tapasztaltak az élelmiszer-ellenőrök a húsvét előtti razziákon. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy április 4-ike és 17-ike között a szakemberek csaknem 2800 ellenőrzést végeztek, elsősorban a húsvéti termékekre, a sonkára, a füstölt árura, a tojásra és az édességekre helyezték a hangsúlyt. 115 alkalommal összesen 8,6 millió forint bírságot szabtak ki. Kardeván Endre a leggyakoribb problémák között említette a szavatossági idő lejártát valamint a különféle higiéniai hiányosságokat.

Torlódások lehetnek

Nagy forgalomra számít a húsvéti ünnepek alatt a magyar-szerb határszakaszon a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. Szenti Szabolcs szóvivő elmondta: az idén a pravoszláv és a katolikus húsvét is egy napra esik, ezért a röszkei határátkelőhelyen mindkét irányban nagy lesz a forgalom. Ugyanakkor felkészültek a hétvégi torlódásra, így annyi útlevélkezelőt állítanak szolgálatba, hogy az átkelő mindkét irányban teljes kapacitással működhessen.

Rangos FIFA-akkreditáció

Három magyar intézmény kapta meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának akkreditált tagja címet. Az egyik érintett intézet, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója, Varga Péter Pál az InfoRádióban elmondta: a központ mellett a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának ortopéd-traumatológiai osztálya és a Semmelweis Egyetem kardiológiai központja érdemelte ki az elismerést. A FIFA Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának jelenleg világszerte huszonkét intézmény a tagja, ebből három Budapesten található.

Harmadszor is Európa-bajnok Ungvári

Ungvári Miklós aranyérmes lett az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon, miután a 66 kg-osok döntőjében legyőzte az azeri Tarjan Karimovot. Ungvári Miklósnak ez a harmadik Európa-bajnoki címe.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×