eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pakson is rendezett portához kötik a segélyt

A paksi képviselő-testület úgy döntött, hogy a város a jövőben a lakókörnyezet rendben tartásához köti a bérpótló juttatás kifizetését, a segélyek többségét pedig nem pénzben, hanem természetben folyósítja; az új rendelet májusban lép életbe - közölte Hajdu János fideszes polgármester

Közlése szerint a szociális és gyermekjóléti ellátások folyósítása kapcsán több szigorításról is döntött a képviselő-testület. Az önkormányzat a jövőben a lehető legritkább esetben nyújt pénzbeli támogatást; a juttatások nagy részét természetben, pontosabban csak meghatározott célra használható, át nem ruházható utalvány formájában kapják a rászorultak - mondta a polgármester.

"Pénzbeli támogatást rendkívül ritka esetben adunk a rászorultaknak, azért, hogy biztos, hogy odajusson az a pénz, ahova szánjuk - indokolta a döntést Hajdu János.

A bérpótló juttatás folyósítását is feltételhez kötötték: azok részesülhetnek benne, akik a lakókörnyezetüket, udvarukat, házukat és az ahhoz tartozó közterületet rendben tartják.

"Ha az érintett udvarában nincs rend, ha a lakása nem tiszta, ha a háza előtti járdát nem takarítja, akkor a kifizetést szüneteltetjük; ha a feltételeket teljesítette, engedélyezzük a folyósítást - mondta a polgármester, hozzáfűzve, hogy a kérdésben egy e célra létrehozott bizottság dönt majd.

Hajdu János szólt arról, hogy takarékossági, illetve méltányossági okokból más változásokról is döntöttek. Az önkormányzat több juttatásnál megemelte a jövedelemhatárokat, az elmúlt években ugyanis sokan kikerültek az ellátórendszerből, miután öt éve nem változott a nyugdíjminimum és a segélyeket ehhez mérten állapítják meg.

Pakson a 70 évnél idősebbek a jövőben nemcsak szociális, hanem alanyi jogon is kaphatnak szemétszállítási-díj hozzájárulást. A diákok helyi közlekedésének támogatását viszont szigorították. Az önkormányzat eddig évente 1300 diák számára vásárolt helyi autóbusz bérletet, míg a jövőben 100 százalék helyett 80 százalékot térít meg utólag a megvásárolt bérlet után.

Az önkormányzat jelentősen emelte a roma tanulók ösztöndíját, hogy jobban ösztönözze a szülőkön keresztül a gyermekeket az iskolába járásra és tanulásra. Míg eddig 2000-4000 forintot kaphattak havonta tanulmányi eredménytől függően, addig a jövőben 3000-8000 forint lehet a havi ösztöndíj, utóbbi 4,51 feletti tanulmányi átlag esetén, amennyiben a diáknak nincs igazolatlan hiányzása. A most elfogadott változások májusban lépnek életbe.

Paks évente mintegy 350 millió forintot költ szociális juttatásokra, ennek a fele állam által meghatározott juttatás, és ugyanannyi a paksi "specialitás", mint például a roma tanulók felzárkóztatási támogatása és bizonyos lakhatási támogatások - mondta Hajdu János.

A paksiakat megelőzően számos település önkormányzata döntött arról, hogy a lakókörnyezet rendben tartásához köti a bérpótló juttatás kifizetését. A gyöngyösi önkormányzat a második félévtől szab feltételeket, az átmeneti segélyt pedig csak élelmiszerre, vegyi árura és ruházatra elkölthető bónok formájában adja ki. Balassagyarmaton, Rákóczibányán is életbe lép rövidesen a szigorítás. Mezőkövesden a rendezett porta mellett legalább harminc nap, egy éven belüli igazolt munkavégzés is kell ahhoz, hogy valaki bérpótló juttatást kapjon. A Komárom-Esztergom megyei Tarján és a Tolna megyei Tamási önkormányzatai is úgy döntöttek, segélyt csak annak fizetnek, akinek rendben van a háza tája.

A bérpótló juttatás ez év januárjában váltotta fel a rendelkezésre állási támogatást, mértéke viszont nem változott: a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával egyezik meg, ami jelenleg 28.500 forint. A közfoglalkoztatásra vonatkozó szabályozás is 2011 januárjától változott, az önkormányzatok azóta a lakókörnyezet rendben tartásához köthetik helyi rendeletben a bérpótló juttatás kifizetését.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×