INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Lázár János: Az alkotmány után az igazságszolgáltatás reformja következik

Infostart / InfoRádió
Legkésőbb ősszel a Parlament elé kerül az új választási törvény - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Részletekről azonban még nem tudott beszámolni, mivel még nem kezdődött meg a törvény vitája.

Az alkotmány után az igazságszolgáltatás reformja következik a kétharmados törvény keretében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetője, aki hozzátette: az Igazságügyi Minisztérium dolga, hogy ebben a kérdésben javaslatokat tegyen és összegyűjtse az érveket, amelyek a döntéseket megalapozzák.

Az a fontos, hogy egy hatékony, jól működő, kiszámítható igazságszolgáltatás legyen, ne húzódjanak el az ügyek, minél hamarabb szülessenek meg a döntések - hangsúlyozta Lázár János.

Kiemelte azt is, hogy szükség lesz a választási rendszer reformjára is. Az új alkotmány részletes szabályokat tartalmaz a választásokra és a választhatóságra vonatkozóan. Minden sarkalatos törvényt ebben a kérdésben 2012. január 1-ig megalkot a kormány, vagyis a választójoggal kapcsolatos szabályozás is legkésőbb ősszel a parlament elé kell, hogy kerüljön - fűzte hozzá.

Lázár János kijelentette: 2014-ben kétszáz fős parlament lesz, és a kormány még az idén szeretné felállítani az erre vonatkozó szabályokat. Arról, hogy pontosan milyen változások lesznek a választási rendszerben, nem tudott nyilatkozni, de hangsúlyozta: szeretnék, ha minden kétharmados törvényhez az ellenzék is hozzájárulna.

Mindenkivel szeretnénk egyeztetni, várjuk az ellenzéki pártok észrevételeit. Tárgyalókészek vagyunk - fogalmazott a politikus, aki beszélt az önkormányzati rendszer átalakításáról is.

A menetrendet felvázolva elmondta: májusban teszi le a Belügyminisztérium a törvény új koncepcióját a kormány asztalára, és reméli, hogy a költségvetés vitájáig megszületik az új törvény, amely új önkormányzati rendszert eredményez. Ebben a kérdésben már egy hónapja intenzív egyeztetések zajlanak a kormány és a Fidesz-frakció között.

Még az idén új önkormányzati rendszer lesz - jelentette ki Hódmezővásárhely polgármestere, aki úgy véli: kicsi a valószínűsége, hogy a jövőben a polgármesterek parlamenti képviselők lehetnek.

Ha ez az összeférhetetlenség nem áll fenn, akkor valószínűleg a következő parlament a polgármesterek parlamentje lesz, hiszen a városvezetők általában népszerűek a saját választókerületükben, és közvetve vagy közvetlenül meg is választják őket. Ez beszűkíti azok létszámát, akik a közélet ügyeihez hozzáférhetnének, és ez egészségtelen lenne, mint ahogy azt sem tartja egészségesnek, hogy valaki 20-30 éven keresztül polgármestere egy közösségnek.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk