eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázár János: Az alkotmány után az igazságszolgáltatás reformja következik

Legkésőbb ősszel a Parlament elé kerül az új választási törvény - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Részletekről azonban még nem tudott beszámolni, mivel még nem kezdődött meg a törvény vitája.

Az alkotmány után az igazságszolgáltatás reformja következik a kétharmados törvény keretében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetője, aki hozzátette: az Igazságügyi Minisztérium dolga, hogy ebben a kérdésben javaslatokat tegyen és összegyűjtse az érveket, amelyek a döntéseket megalapozzák.

Az a fontos, hogy egy hatékony, jól működő, kiszámítható igazságszolgáltatás legyen, ne húzódjanak el az ügyek, minél hamarabb szülessenek meg a döntések - hangsúlyozta Lázár János.

Kiemelte azt is, hogy szükség lesz a választási rendszer reformjára is. Az új alkotmány részletes szabályokat tartalmaz a választásokra és a választhatóságra vonatkozóan. Minden sarkalatos törvényt ebben a kérdésben 2012. január 1-ig megalkot a kormány, vagyis a választójoggal kapcsolatos szabályozás is legkésőbb ősszel a parlament elé kell, hogy kerüljön - fűzte hozzá.

Lázár János kijelentette: 2014-ben kétszáz fős parlament lesz, és a kormány még az idén szeretné felállítani az erre vonatkozó szabályokat. Arról, hogy pontosan milyen változások lesznek a választási rendszerben, nem tudott nyilatkozni, de hangsúlyozta: szeretnék, ha minden kétharmados törvényhez az ellenzék is hozzájárulna.

Mindenkivel szeretnénk egyeztetni, várjuk az ellenzéki pártok észrevételeit. Tárgyalókészek vagyunk - fogalmazott a politikus, aki beszélt az önkormányzati rendszer átalakításáról is.

A menetrendet felvázolva elmondta: májusban teszi le a Belügyminisztérium a törvény új koncepcióját a kormány asztalára, és reméli, hogy a költségvetés vitájáig megszületik az új törvény, amely új önkormányzati rendszert eredményez. Ebben a kérdésben már egy hónapja intenzív egyeztetések zajlanak a kormány és a Fidesz-frakció között.

Még az idén új önkormányzati rendszer lesz - jelentette ki Hódmezővásárhely polgármestere, aki úgy véli: kicsi a valószínűsége, hogy a jövőben a polgármesterek parlamenti képviselők lehetnek.

Ha ez az összeférhetetlenség nem áll fenn, akkor valószínűleg a következő parlament a polgármesterek parlamentje lesz, hiszen a városvezetők általában népszerűek a saját választókerületükben, és közvetve vagy közvetlenül meg is választják őket. Ez beszűkíti azok létszámát, akik a közélet ügyeihez hozzáférhetnének, és ez egészségtelen lenne, mint ahogy azt sem tartja egészségesnek, hogy valaki 20-30 éven keresztül polgármestere egy közösségnek.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×