eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

500 milliárdos bürokrácia-csökkentő program készül - a nap hírösszefoglalója

500 milliárdos bürokrácia-csökkentő programot dolgoz ki a nemzetgazdasági tárca. Az MSZP elnöke szerint sorozatos megszorításokat és adóemeléseket hajt végre a kormány. Több korábbi vallomását visszavonta a koronatanú a romák elleni támadássorozat büntetőügyének tárgyalásán

Két lépésben, összesen 500 milliárd forintos bürokrácia-csökkentő programot dolgoz ki a kormány az idén - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a kormányülés után emlékeztetett arra: a magyarországi vállalkozások bürokratikus terhei jelenleg 3 ezer milliárd forintot, a bruttó hazai termék 10,5 százalékát teszik ki, miközben az európai uniós átlag 3,8 százalék. A hatásvizsgálatok alapján a most induló tehercsökkentő programtól a kormány azt várja, hogy a ciklus végéig 1,2-1,3 százalékos többlet GDP-növekedést eredményez. A program egyúttal a miniszter várakozása szerint 100-150 ezer új munkahelyet hoz létre a gazdaságban. Matolcsy György szólt arról is, hogy nem fagyasztják be a béreket a közszférában, az állam emelni fogja azokat.

Az MSZP elnöke szerint a kormány sorozatos megszorításokat és adóemeléseket hajt végre a Széll Kálmán Tervvel és a héten megismert konvergenciaprogrammal. Mesterházy Attila egyszerű pénzbehajtásként értékelte a kabinet gazdaságpolitikai lépéseit, amelyekkel szerinte a nemzetgazdasági miniszter az egykulcsos személyi jövedelemadóval ütött lyukakat kívánja betömni a költségvetésben.

Aláírta Magyarország új alaptörvényét a parlament elnöke; Kövér László már tovább is küldte az alkotmányt Schmitt Pál köztársasági elnöknek, aki húsvéthétfőn szignálja azt - közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A január 1-én hatályba lépő jogszabály már elérhető a parlament honlapján.

Háromféle adózási forma esetén kapnak könnyítést azok a magánszemélyek, akik pénzt utalnak az államadósság-csökkentő alapba - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozói adó, és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alapjából lesz levonható az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeg.

Átadták a forgalomnak az M43-as autópálya mintegy 32 kilométeres, Szeged és Makó közötti szakaszát. A Románia felé tartó tranzitforgalom nagy része így a jövőben elkerüli a két alföldi város központját. Az új sztráda, a nemrég elkészült Tisza-híd és a makói elkerülő út építése mintegy 61 milliárd forintba került, a projekt teljes költsége pedig 85 milliárd volt, amelynek kétharmadát az Európai Unió támogatása fedezi.

Nincs pénz a 4-es metró második szakaszára, de az első szakasz megépülhet - mondta a főpolgármester. Tarlós István a Magyar Televízióban elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatására is nagy szükség van, hogy a régi szerződésekből ne legyen probléma. Emlékeztetett arra: a szerelvények még mindig nincsenek itt, nem kaptak vasúthatósági engedélyt sem, ezért azt sem lehet megmondani, mikor állhatnak forgalomba.

Folyamatosan emelkedő olajárra számít a világ energiaiparát terhelő kihívások miatt a Mol vezérigazgatója. Mosonyi György úgy vélte, a közel-keleti országokon végigsöprő forradalmi hullám egyelőre nem okoz újabb olajválságot. A vezérigazgató az InfoRádióban azt mondta: az előrejelzések alapján a fosszilis energiahordozók kitermelése hosszabb távon nem tud lépést tartani a világ növekvő igényeivel.

Sörétes puska vagy revolver úgynevezett otthonvédelmi lőfegyverként való tartására tett javaslatot az előző kormány idején létrehozott Fegyverügyi Civil Bizottság. Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a tárca ezt az indítványt is megfontolja, miközben előkészíti az új fegyvertörvényt.

Több korábbi vallomását visszavonta a koronatanú a romák elleni, 6 halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőügyének tárgyalásán. Az asszony meghallgatása második napján többször is ellentmondásba került korábbi állításaival és azt mondta: a tiszalöki gyilkosság idején az első és a másodrendű vádlott is az általa üzemeltetett debreceni klubban dolgozott. A vádirat szerint azonban a szórakozóhely aznap zárva volt és másnap sem nyitott ki. Az asszony a támadássorozattal vádolt férfiak munkáltatója volt.

Előre kitervelten elkövetett emberölés miatt indított nyomozást Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása miatt Jozef Roháccsal szemben a Nemzeti Nyomozó Iroda. A férfi előzetes letartóztatásáról most döntött a Budai Központi Kerületi Bíróság. A határozat nem jogerős. A Vico Rt. tulajdonosát, Fenyő Jánost 1998. február 11-én lőtték le Budapesten.

Cserhalmi György színművész lesz a 42. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke. A május 5-e és 8-a közötti seregszemlére 409 alkotást neveztek, a versenyprogramban 11 nagyjátékfilm szerepel. Az idén Bara Margit színésznő veheti át az életműdíjat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×