eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Előzetes bejelentés nélkül is ellenőrizne az ÁSZ

A jövőben előzetes bejelentés nélkül is ellenőrizne az Állami Számvevőszék - mondta a szervezet elnöke. Domonkos László hozzátette: az ÁSZ a jövőben egyfajta kockázatfelmérést végezne az önkormányzatoknál. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára üdvözölte a bejelentést.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a közpénzek felhasználásról tartott konferenciát megnyitó beszédében elmondta: a banki tesztekhez hasonlóan gyors és rugalmas ellenőrzésekre kell átállnia az Állami Számvevőszéknek.

"Úgy vélem, az eddig alkalmazott metodika azzal, hogy négy évre előre megmondta, hova megy a számvevőszék, nem vette figyelembe a környezet aktuális változását" - fogalmazott.

Az ÁSZ a jövőben elsősorban a nagyobb gazdálkodási, pénzügyi kockázatokkal működő önkormányzatokat ellenőrizné, egyfajta kockázatelemzést végezne rajtuk - mondta a számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: ettől a rendszertől azt várják, hogy hatékonyabb és eredményesebb, ezáltal több hozzáadott értéket teremtő ellenőrzést tudjanak folytatni.

Mint mondta, a pénzügyi kockázatok minősítésére és feltárására helyezik a hangsúlyt, másrészről értékelni fogják a vagyongazdálkodás belső kontrollrendszerének kialakítását és működését, valamint az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál a tulajdonosi érdekek érvényesülését. És természetesen, mint korábban, az utóellenőrzést is elvégzik majd.

Domokos László elmondta: az Állami Számvevőszék jó példát mutatva a BKV-nál kezdi a vizsgálatot. Hozzátette: létrehoznák az önkormányzati monitoring rendszert is.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzatok ellenőrzése kapcsán üdvözölte az Állami Számvevőszék új stratégiáját, amely, mint fogalmazott, "az önkormányzati szféra alapvető érdeke".

Az államtitkár hangsúlyozta: új ellenőrzési rendszert kell kialakítani, ami az Állami Számvevőszék jövőbeni profil-átalakításához fog igazodni.

A jelenlegi rendszer, amelyben az Állami Számvevőszék mellett szerepelnek független könyvvizsgálók, belső ellenőrzés, valamint az Államkincstár, ki kell, hogy terjedjen az önkormányzatok hatékonysági, célszerűségi vizsgálatára, méghozzá rendszeres vizsgálatra. "Ez azt jelenti számomra, hogy egy önkormányzatot nem csak előre meghirdetett módon és időben fog az ÁSZ ellenőrizni, hanem egyébként bármikor" - fogalmazott.

Tállai András hozzátette: az állandó ellenőrzési rendszer más országokban természetszerű, csak Magyarországon nem az.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×