INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Előzetes bejelentés nélkül is ellenőrizne az ÁSZ

Infostart / InfoRádió
A jövőben előzetes bejelentés nélkül is ellenőrizne az Állami Számvevőszék - mondta a szervezet elnöke. Domonkos László hozzátette: az ÁSZ a jövőben egyfajta kockázatfelmérést végezne az önkormányzatoknál. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára üdvözölte a bejelentést.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a közpénzek felhasználásról tartott konferenciát megnyitó beszédében elmondta: a banki tesztekhez hasonlóan gyors és rugalmas ellenőrzésekre kell átállnia az Állami Számvevőszéknek.

"Úgy vélem, az eddig alkalmazott metodika azzal, hogy négy évre előre megmondta, hova megy a számvevőszék, nem vette figyelembe a környezet aktuális változását" - fogalmazott.

Az ÁSZ a jövőben elsősorban a nagyobb gazdálkodási, pénzügyi kockázatokkal működő önkormányzatokat ellenőrizné, egyfajta kockázatelemzést végezne rajtuk - mondta a számvevőszék elnöke. Domokos László hozzátette: ettől a rendszertől azt várják, hogy hatékonyabb és eredményesebb, ezáltal több hozzáadott értéket teremtő ellenőrzést tudjanak folytatni.

Mint mondta, a pénzügyi kockázatok minősítésére és feltárására helyezik a hangsúlyt, másrészről értékelni fogják a vagyongazdálkodás belső kontrollrendszerének kialakítását és működését, valamint az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál a tulajdonosi érdekek érvényesülését. És természetesen, mint korábban, az utóellenőrzést is elvégzik majd.

Domokos László elmondta: az Állami Számvevőszék jó példát mutatva a BKV-nál kezdi a vizsgálatot. Hozzátette: létrehoznák az önkormányzati monitoring rendszert is.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzatok ellenőrzése kapcsán üdvözölte az Állami Számvevőszék új stratégiáját, amely, mint fogalmazott, "az önkormányzati szféra alapvető érdeke".

Az államtitkár hangsúlyozta: új ellenőrzési rendszert kell kialakítani, ami az Állami Számvevőszék jövőbeni profil-átalakításához fog igazodni.

A jelenlegi rendszer, amelyben az Állami Számvevőszék mellett szerepelnek független könyvvizsgálók, belső ellenőrzés, valamint az Államkincstár, ki kell, hogy terjedjen az önkormányzatok hatékonysági, célszerűségi vizsgálatára, méghozzá rendszeres vizsgálatra. "Ez azt jelenti számomra, hogy egy önkormányzatot nem csak előre meghirdetett módon és időben fog az ÁSZ ellenőrizni, hanem egyébként bármikor" - fogalmazott.

Tállai András hozzátette: az állandó ellenőrzési rendszer más országokban természetszerű, csak Magyarországon nem az.


A címlapról ajánljuk