eur:
400.87
usd:
366.6
bux:
74278.8
2024. október 11. péntek Brigitta

Így kerülne az Olimpiai Charta alapelve az új alkotmányba - a nap hírei

Rögzítenék az Olimpiai Charta alapelvét is a készülő új alkotmányban, vagyis azt, hogy a sport alapvető emberi jog. Ezt azután jelentették be, hogy Schmitt Pál államfő Jacques Rogge-al, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével tárgyalt Lausanne-ban.

Alapvető emberi joga sport

Rögzítenék az Olimpiai Charta alapelvét is a készülő új alkotmányban, vagyis azt, hogy a sport alapvető emberi jog. Ezt azután jelentették be, hogy Schmitt Pál államfő Jacques Rogge-al, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével tárgyalt Lausanne-ban. Közben elismerően szólt az alkotmánytervezetről az Európai Parlament néppárti frakciójának elnöke. Joseph Daul úgy vélte: a javaslat a közös európai hagyományokon és értékeken, az emberi méltóság és a szabadságjogok tiszteletén, a demokrácia és jogállamiság elvein alapul. Korábban az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete, a Velencei Bizottság több kritikát is megfogalmazott a magyar alaptörvény-tervezetről.

Szünnap lenne januártól

A KDNP frakcióvezetője szerint már januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály. Harrach Péter az InfoRádióban megerősítette: a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhet a heti pihenőnapról szóló törvényjavaslatuk, amelynek célja a többi között az alkalmazottak és a családi vállalkozások védelme. A kormány legkorábban április végére alakítja ki álláspontját az ügyben.

Elkeseredett sertéstenyésztők

Sertéstenyésztők tüntettek a parlament előtt, mert úgy érzik, hogy tarthatatlanná vált a helyzetük, a megnövekedett takarmányárak és az ágazatot sújtó kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt. A Magyar Sertéstartók Szövetsége petíciót adott át a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőjének. A tüntetéssel egy időben döntött a kormány az agrár forgóeszköz hitelprogram elindításáról. Fazekas Sándor, a tárca vezetője elmondta: a 15 milliárd forintos hitelprogram pénzügyi forrásait elsősorban takarmányvásárlásra lehet fordítani. A kabinet döntött arról is, hogy kiszámíthatóbb módon kapják a nyugdíjsegélyt májustól az alkotóművészek, és elfogadta a kormány a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló előterjesztést is.

Közel a megállapodás

Ismét a devizahitelesek megvédésére szólította fel a kormányt az MSZP. Katona Tamás, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a kabinet - a tömeges hitelbedőlések elkerüléséért - hagyjon fel eddigi politikájával, és felelős gazdasági kormányzással stabilizálja a forint árfolyamát. Közben Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy nyilatkozott: legkésőbb április második felében létrejöhet a megállapodás a bankok és a kormány között a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről.

Korrigált a KSH

A foglalkoztatottak száma fél százalékkal, a munkanélkülieké 1,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben december és február között - közölte a korrigált adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliségi ráta 11 és fél százalékra nőtt az egy évvel korábbi 11,4 százalékról. Az állástalanok száma és a munkanélküliségi ráta tavaly február-április óta nem volt ilyen magas.

Jobban védenék az életet és a tulajdont

A büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a Jobbik az élet és a tulajdon védelme érdekében. Szilágyi György, az indítvány egyik előterjesztője elmondta: a módosítás értelmében nem lenne büntethető az, aki a saját életét védve, vagy a tulajdona elleni támadás megakadályozásakor a támadót megsebesíti, vagy megöli.

Haladékot kért a vádlott

Elnapolta a negyedrendű vádlott kérésére a romagyilkosságok büntetőperének második tárgyalását a Pest Megyei Bíróság. Csontos István a halasztást akkor javasolta, amikor a társai részéről ért fenyegetésekről faggatták. Az első, a másod- és a harmadrendű vádlott nem kívánt vallomást tenni. Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt a vád szerint a kilenc támadás többségében részt vett. Tetteikért akár tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Kadhafiék visszafoglalták a kikötővárost

Líbiában visszafoglalták Rász Lanúfot, a kőolajexportban is jelentős szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost a kormányerők, és bevonultak Bregába is. Felkelők arról számoltak be, hogy a Moammer Kadhafihoz hű csapatok rakétákkal támadták állásaikat, ezért kénytelenek voltak visszavonulni. Újraindult az ostrom a lázadók kezén lévő Miszráta ellen is. Közben Uganda államfője jelezte, hogy országa kész menedéket adni Moammer Kadhafinak.

Fontossági sorrend

A szíriai elnök szerint országa számára fontosabb a stabilitás, mint a politikai reformok. Bassár el-Aszad a parlamentben úgy fogalmazott: a változtatások amúgy sem függhetnek olyan időszakos külső tényezőktől, mint a térség forrongása. Az államfő első ízben intézett beszédet az országhoz azóta, hogy március közepén több városban nagy kormányellenes tüntetések voltak, amelyeket a biztonsági erők vérbe fojtottak.

Kitelepítési javaslat

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt javasolja Japánnak, hogy az eddiginél nagyobb területről költöztessék ki az embereket a fukusimai atomerőmű környékéről. A szervezet azután közölte ezt, hogy munkatársai a létesítménytől észak-nyugatra fekvő hétezer lakosú Iitaté-ben magas sugárzási szintet mértek. Eddig a március 11-ei földrengés és szökőárban megrongálódott fukusimai erőmű 20 kilométeres körzetéből költöztették ki a lakosságot.

Kirándulhatnak Csernobilba

Ukrajnában a csernobili atomerőmű-katasztrófa közelgő 25. évfordulója alkalomból megnyitották a térséget az idegenforgalom előtt. A Csernobil körüli zárt övezetbe vezető utakat a legnagyobb ukrán utazási irodák értékesítik, és beszámolók szerint a külföldi turisták körében igen nagy az érdeklődés. Jelenleg a területen a sugárzás mértéke a természetes háttérsugárzás mintegy kétszerese.

Címlapról ajánljuk
Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Csík János a döntéséről: muszáj lassítanom, tele van a testem csavarokkal

Nem hagyja abba a zenélést, csak a saját, kicsit lassabb tempójában folytatja tovább - mondta az InfoRádióban Csík János. A Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapítójának életében ezzel egy meghatározó időszak zárul le, a nevét viselő együttes 2025-től Gál Tiborral folytatja a munkát. Csík János hangsúlyozta: nem zenekaron belüli feszültség miatt hozta meg a döntését a kilépésről, minden taggal baráti viszonyt ápol, és a jövőben is szívesen lép fel majd vendégművészként a Csík zenekarral.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Ennyivel fog növekedni évente az akkumulátoros energiatárolók piaca Európában

Az európai napelem és akkumulátoros energiatárolás gyors fejlődése új lehetőségeket teremt mind a megújuló energia fejlesztőinek, mind az ipari és kereskedelmi fogyasztóknak, de egyúttal jelentős kihívásokkal is jár. A negatív áramárak megjelenése és a hálózati kapacitások szűkössége olyan problémák, amelyek befolyásolhatják az ágazat növekedését. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása érdekében kritikus, hogy az ösztönző rendszereket helyesen alakítsák ki, és hogy a hálózati díjak olyan magatartást ösztönözzenek, amely támogatja a megújulók integrációját. – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe Senior Policy Advisora a Portfolio Energy Investment Forumon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×