eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem kapnak BKV-kedvezményt a szolgálaton kívüli rendőrök

Továbbra sem utazhatnak ingyenesen a BKV-járatokon a szolgálaton kívüli hivatásos rendőrök a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

A kedvezményt azért nem kapják meg a rendőrök, mert a BKV és a rendőrség nem tudott megállapodni arról, ki fizesse a szolgáltatás után járó általános forgalmi adót (áfát).

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI megkeresésére azt közölte: áfafizetési kötelezettsége a BKV Zrt.-nek azért keletkezett volna, mert ha ingyen szolgáltatnak a rendőröknek magáncélokra, az diszkriminatív, vagyis nem általánosan meghirdetett kedvezmény.

Ezen felül a rendőrségnek is szja- és tb-fizetési kötelezettsége keletkezett volna, mivel a munkavállalók az ingyenes utazást magáncélra is igénybe vehették volna, nem csak munkavégzéshez.

A közlekedési központ magyarázata szerint, "amennyiben a megállapodás megköttetett volna, úgy a szolgáltatás ingyenességéből eredő veszteséget tételesen sem a kormány, sem az önkormányzat nem finanszírozta volna. Közvetve ugyanakkor az így kieső bevételeket a működési támogatások növelésével kellett volna pótolni a BKV Zrt. fizetőképességének megőrzéséhez".

A BKV az MTI megkeresésére a héten azt közölte: szolgálaton kívül, azaz magáncélokra (például munkába járásra, bevásárlásra, szórakozásra) a rendőrök számára mindig is térítésköteles volt a szolgáltatás. Emlékeztettek arra, hogy a január 12-ei, rendkívüli közgyűlésen megszavazott tarifarendelet-módosítás értelmében utazhattak volna a rendőrök szolgálaton kívül ingyenesen, ám a felek végül nem tudtak megállapodni.

A BKV jelezte ugyanakkor, hogy szolgálat közben, egyenruhában, igazolvánnyal ma térítésmentesen vehetik igénybe a rendőrök a szolgáltatást, amit közcélú, a BKV Zrt. feladatainak ellátását is támogató munkavégzésük indokol.

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×