eur:
389.16
usd:
362.24
bux:
68717.17
2024. május 8. szerda Mihály

Mesterházy: Komoly károkozás a nyugdíjrendszer átalakítása

A Fidesz már az első Orbán-kormány idején is megváltoztathatta volna a magánnyugdíjpénztárak működését, ha hibát talált volna benne - mondta Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. Az MSZP elnöke szerint a 16 százalékos adókulcs bevezetése nagy költségvetési hiányt okoz, amit a különadókkal és a nyugdíjpénztári befizetésekkel próbálnak betömködni. Beszélt arról, hogy az MSZP érdeke is, hogy sikeres legyen Magyarország jövő év első félévében esedékes soros uniós elnöksége, de csak akkor tudnak a párt politikusai segíteni, ha a kormány ebben partnernek tekinti őket.

Komoly károkozásnak tartja a nyugdíjrendszer átalakítását az MSZP elnöke. Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az Orbán-kormánynak 1998 és 2002 között már lett volna lehetősége változtatni a magán-nyugdíjpénztári rendszeren, ha az annyira rossz, ahogy most mondják.

Ha az a költségvetési politika folytatódott volna, amit előző kormány meghatározott, akkor nem lenne szükség ezekre a forrásokra a költségvetésben. A 16 százalékos adó azonban akkora adóbevételről mond le a gazdagok érdekében, amit valahonnan ellensúlyozni kell - fejtette ki a szocialista politikus.

Mesterházy Attila szerint sok felelőtlen nyilatkozata és nem kiszámítható gazdaságpolitikai döntése volt a kormánynak, amelyeket kompenzálni kell valahogy. A kabinet azt állítja, hogy a mostani helyzet a szocialista kormány sara, de ezt talán ők sem hiszik el, mert tavaly és idén is sikerült tartani a hiánycélt - tette hozzá.

A kiszámítható költségvetési és gazdaságpolitikát kellett volna folytatnia a kormánynak, amibe kisebb hangsúlyeltolódások belefértek volna, de a radikális beavatkozás nagy hiányt okoz, amit most próbálnak betömködni - emelte ki a pártelnök. Hangsúlyozta: a különadókat is az emberek fogják megfizetni, és a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást is tőlük veszi el a kabinet, és az így elvett forrásokkal finanszíroztatja meg a hiányt, ami maga okozott.

Az MSZP érdeke is, hogy sikeres legyen Magyarország jövő év első félévében esedékes soros uniós elnöksége, de csak akkor tudnak a párt politikusai segíteni, ha a kormány ebben partnernek tekinti őket - mondta Mesterházy Attila. A pártelnök hozzátette: az együttműködés milyensége és mélysége a kormánytól függ.

Az EU azt ajánlja az elnöklő országok kormányainak, hogy ne foglalkozzanak nagy belpolitikai harcokat kiváltó témákkal a félév alatt, de ezt a magyar kabinet nem veszi figyelembe, hiszen az alkotmány elfogadása mellett a strukturális reformok bejelentését is a következő első felére tervezi - emelte ki a szocialista politikus.

Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy az MSZP-vel nem folytatott konzultációt a kabinet, létezik ugyan egy parlamenti bizottság, de ennek a munkája is leállt, emellett személycserék, amelyek veszélyeztetik a zökkenőmentes működést. A pártelnök ennek ellenére nem tart attól, hogy ne oldanák meg az uniós elnökséget, csak nem mindegy, hogy mennyi segítséget kell ehhez igénybe venni. A soros elnökség a nemzet sikere, ha jól sikerül, a nemzeti érdekérvényesítő képesség is növekedni fog - tette hozzá.

Az energiabiztonság, a Duna-stratégia, a költségvetéssel kapcsolatos viták és Horvátország csatlakozása mind olyan fontos kérdések, amelyeket ha sikerül jól kezelni, akkor az a presztízs mellett a valós nemzeti érdekeinket is segíti - fejtette ki.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×