eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A közbiztonság helyreállításában is szerepet szán a fiataloknak a kormány - a nap hírösszefoglalója

Gyorsítaná a bírósági eljárásokat a kabinet. A kormány intézkedései ellen tüntetett több szakszervezet. Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága

Gyorsítaná a bírósági eljárásokat a kormány. Az elsőfokú büntetőügyeket a többi között úgy rövidítenék, hogy a bíróság a vádlott távollétében is lefolytathatná az eljárást. A kabinet változtatna az Országos Igazságszolgáltatási Tanács összetételén is, tagjai közé sorolva a költségvetésért felelős minisztert, valamint évenként határoznák meg a bíróságok szükséges létszámát, és folyamatos képzést biztosítanának a bíráknak. A bíróságok működésére vonatkozó 185 paragrafusból álló törvénymódosítási javaslatát ma nyújtotta be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A közszféra jogbiztonságáért, a kiszámítható és igazságos nyugdíj-, illetve adórendszerért, valamint a megélhetést biztosító bérért tüntetett több szakszervezet Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt. Az érdekképviseletek szerint az Országgyűlés több olyan törvénymódosítást szavazott meg és készül elfogadni, amelyek megalázóak, létbizonytalanságot idéznek elő a gazdaságban és a közszolgáltatások területén. A demonstráció után petíciót adtak át a kormány képviselőjének, amelyben tiltakoznak a kabinet tavasz óta hozott intézkedései ellen. A miniszterelnök szóvivője közleményében megismételte, hogy a kormány megvédi a nyugdíjakat. Szijjártó Péter szerint az akció hiteltelen volt, mivel a szervezők között magánnyugdíjpénztári vezetők is voltak.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője szerint több mint százezer ingatlant érintenek a végrehajtások és minden második ügyfél tartozása meghaladja a jelzálogként felajánlott ingatlan értékét. Kovács László a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: a bankok jelenleg az opciós vételi jogukat gyakorolják, illetve bedőlt tartozásaikat próbálják meg értékesíteni.

Jelentősen kibővíti a lakásfenntartási támogatásban részesíthetők körét és az elérhető támogatás összegét szeptember végétől a kormány - közölte a szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár. Nyitrai Imre elmondta: aki megfelel a feltételeknek, nyárig adhatja be kérelmét az önkormányzat jegyzőjéhez.

Nem a lehetséges vizsgák számát határozná meg, hanem a tanulmányok előrehaladásának minimális sebességét szabná meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Egy 180 kredites képzés esetén, aki két félév alatt nem tud legalább 30 kreditet teljesíteni, annak megszűnne a hallgatói jogviszonya. A HÖOK szombathelyi közgyűlésén megvitatták az új felsőoktatási törvényt megalapozó vitaanyagot is és javaslataikat eljuttatják az oktatási tárcához.

Holnaptól kötelező az üzemanyag-forgalmazóknak a forgalmazott mennyiség hat százalékában bio-üzemanyagot árulni. Az európai uniós jogszabályok szerint 2020-ig Magyarországon a megújuló energiaforrásból előállított energia-részaránynak el kell érnie a közlekedésben felhasznált teljes energiafogyasztás 10 százalékát.

A közrend és a közbiztonság helyreállításában is szerepet szán a fiataloknak a kormány. A Pintér Sándor belügyminiszter Székesfehérváron, a Fidelitas 14 éves fennállása alkalmából rendezett tanácskozáson azt mondta: 2012 közepéig 3 és fél ezerrel növelik a rendőrség létszámát és számos fiatal kerül be a testületbe, akik - mint fogalmazott - új szellemet és új kultúrát is hoznak.

Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az ország északi, keleti és déli részén; több tízezer hektár szántó- és vetésterület van víz alatt. Áradnak a Körösök és a Berettyó. Az Alsó-Tisza vidékén a szerdai 25 ezer hektárról mára 71 ezer hektárra nőt a belvizes terültek nagysága. A Körösök hegyvidéki vízgyűjtőterületein ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért tovább áradnak a folyók.

A szlovák miniszterelnök szerint problémát jelenthet a kétoldalú kapcsolatokban, ha Magyarország választójogot ad a határon túli magyaroknak. Iveta Radicová az Új Szó című szlovákiai magyar napilapnak adott interjúban azt mondta: minden attól függ majd, hogy milyen lesz a konkrét törvény. Emlékeztetett arra: budapesti látogatása során megegyeztek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy beindítják a vegyes bizottságok munkáját és azok foglalkoznak majd a magyar állampolgársági törvénnyel.

Izraelben őrizetbe vett a rendőrség két 15 éves fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők okozták a Haifa környékén három napja pusztító erdőtüzet. A rendőrség csak annyit közölt: valószínűleg nem szándékos gyújtogatásról, hanem gondatlanságról van szó. A kikötőváros környékén tomboló erdő-és bozóttűzben 41 ember halt meg, többen megsérültek, sokan pedig eltűntek. Eddig mintegy 2800 hektárnyi terület égett le. Az oltásban külföldi - a többi között orosz, görög, francia, brit, valamint palesztin - tűzoltók is segítenek.

Spanyolországban újra munkába állt a légiirányítók nagy része és működnek a repülőterek 24 órával azután, hogy a reptéri dolgozók egy része sztrájkba kezdett. Korábban a munkabeszüntetés miatt a kormány szükségállapotot hirdetett ki és börtönnel fenyegette meg a sztrájkolókat. Mára virradóra a spanyolországi repülőtereken a hadsereg vette át a forgalom irányítását, mert a légiirányítók túlnyomó többsége tegnap beteget jelentve bújtatott sztrájkba kezdett. A munkabeszüntetés mintegy 250 ezer ember utazását zavarta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×