eur:
400.58
usd:
366.27
bux:
74035.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Mit tanácsolna Szájer József a kormányfőnek?

Szájer József nem támogatja a kétkamarás parlament ötletét, és azt sem, hogy az alkotmányt csak két egymást követő Országgyűlés kétharmados döntésével lehessen módosítani. A fideszes európai parlamenti képviselő tagja annak a társadalmi bizottságnak, amelyet az új alkotmány koncepciójának kidolgozására kért fel Orbán Viktor kormányfő. A tavaszra elkészülő új alaptörvény csütörtökön hivatalosan is nyilvánosságra hozott tervezetéről Szájer József az InfoRádiónak beszélt.

Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának összegző munkacsoportja által csütörtökön nyilvánosságra hozott munkaanyagból kiderül, hogy a Fidesz nem akar államformát változtatni, nincs szó az államszervezet radikális felforgatásáról, és a dokumentum cáfolja azt is, hogy lábbal tipornák az emberi jogokat - mondta az InfoRádiónak Szájer József, aki szerint a félelmek rosszindulatúak vagy alap nélküliek voltak.

A fideszes európai parlamenti képviselő kiemelte: a munkaanyagot még a bizottság is meg fogja vitatni. Szájer József örül az alapvető irányoknak, de sem ő, sem társai értenek egyet minden részletben. A politikus tagja annak a társadalmi bizottságnak, amelyet az új alkotmány koncepciójának kidolgozására kért fel Orbán Viktor kormányfő

Ha megkérdezik, az EP-képviselő azt tanácsolja a miniszterelnöknek és a képviselőknek, hogy ne változtassák meg a trikolórt, és ne kerüljön bele a címer. Szájer József hangsúlyozta: büszke arra, hogy Magyarországnak olyan zászlaja van, amely a legegyszerűbb heraldikai elemekkel büszkélkedhet. Nincs szükség arra, hogy a heraldika részleteire kitérjen az alaptörvény, ha az a legfontosabb kérdéseket rögzíti - vélekedett.

A politikus merevnek tartja az alkotmány későbbi módosításának azt a rendszerét, miszerint ahhoz kétszer kétharmados többségre lenne szükség. Felléphet az igénye a ciklus közbeni alkotmány-módosításnak is, amire példaként Magyarország uniós csatlakozását hozta fel Szájer József. Ebben az esetben meg kellett volna várni a 2006-os választásokat a módosítással.

Ha a kétkamarás parlament ügyében kérné ki a véleményét a kormányfő, Szájer József azzal érvelne, hogy most csökkentették a képviselői létszámot, amit a társadalom támogatott, és nem hiszi, hogy az emberek támogatnák, ha egy mondvacsinált második kamara létrehozása érdekében megint növelnék a honatyák számát. Magyarországnak van egy jól működő, a szuverenitást megfelelően kifejező parlamentje, ami egy házzal megfelelően működik, és nincs szükség egy olyan kamarára, amely részben lassítja, részben pedig tovább növeli az amúgy is nagyméretű politikai elit létszámát - fejtette ki.

Szájer József hozzátette: biztosítaná a választójogot a határon túli magyaroknak, és ez több országban is így van. A politikus bízik benne, hogy nagy viták lesznek az alkotmány koncepciójáról, és szeretné, ha a többi párt is hallatná a hangját.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×