eur:
389.75
usd:
364.33
bux:
68107.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Könnyebben válthatunk gázszolgáltatót - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy erőteljes változásokat hoz a lakosságnak az a módosító javaslat, amelyet az energetikai tárgyú törvényekhez nyújt be a kormány.

A lap birtokába került törvénymódosító javaslat szerint a jövőben többek között könnyebben válthatnak szolgáltatót a polgárok, a gáz- és áramellátóknak ugyanis a korábbi két hónap helyett csupán három hetük lesz arra, hogy elintézzék egymás között az ügyfél iratainak átadását. Megszűnnének a két-három hónapra előre felszámolt, hatalmas összegű számlák is, a váltást követően, öt-hat napon belül, a mérőóra leolvasása után kell ezután elkészíteni a zárószámlát. A tervezett változások között szerepel az is, hogy már kéthónapos fizetési késedelem után kikapcsolhatják a gázellátást a szabad piacon működő cégek ügyfeleinél.

A Népszabadság információi szerint a Fidesz-frakció jogi szakértői már dolgoznak azon, hogy benyújtsanak egy olyan módosító javaslatot, amely az új Költségvetési Tanács felállításáról szól. A testület e szerint háromfős lenne, és nem lenne hivatala. A lap úgy tudja a Költségvetési Tanács nemcsak a támogatását veszti el, de a róla szóló törvényt is meg fogja változtatni a regnáló kormány, máskülönben összeférhetetlenség miatt nem kerülhet be a tanácstagok közé az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke, Domokos László.

Az Index.hu arról ír, hogy csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztériumba várják a nyugdíjpénztárak vezetőit. Az internetes portál úgy tudja: a tárca ugyan titkolja, hogy mit akar közölni velük, de nagy horderejű bejelentések is benne vannak a pakliban. Az Index megjegyzi: a kormány, amennyire csak lehet, bizonytalan helyzetet akar teremteni a pénztárak körül, hogy elmenjen az emberek kedve az egésztől. Hozzáteszik: akár még készpénzt is kaphatnak azok, akik átlépnek az állami pillérbe. Egy keddi konferencián Matolcsy György kijelentette: a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad.

A Világgazdaság Sélleiné Márki Máriával, az OEP új főigazgatójával közöl interjút. Ebből kiderül: jövőre lazul az évek óta merev gyógyítási korlát az egészségügyi intézményekben, a tervek szerint a kórházaknál tíz, a járóbeteg-ellátásban húsz százalékos túllépést engedélyez számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Így az engedélyezettnél több gyógyításért is jár fizetség, és rövidülhetnek a várólisták. Az OEP nem szűnik meg, de a regionális egészségpénztárak igen, ez utóbbiak helyett megyei területi egységek alakulnak. Egyben marad az Egészségügyi Alap költségvetése, de a táppénz, a gyes, a gyed ügyintézése és az azt végző közel 1900 dolgozó a megyei kormányhivatalokhoz kerül, a többi 1500 a biztosítónál marad - nyilatkozta a lapnak a főigazgató.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az adótörvények módosítása következtében átalakul a távközlési cégek iparűzési adófizetése. Míg, eddig a társaságok székhelyük alapján a fizettek, a jövőben az ügyfelek és a fogyasztók címe lesz a meghatározó, vagyis néhány település helyett így 3200 önkormányzat számolhat az iparűzési-adóbevétellel. Problémát jelent azonban a mobil feltöltő kártyák kezelése - ezeknél ugyanis nincs számlázási cím, ami alapján az ügyfél beazonosítható.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: az szja-törvény egyik januártól hatályos pontja alapján adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a munkáltató által lakáscélú felhasználásra meghatározott feltételek szerint nyújtott vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét is), feltéve, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×