eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Erre figyelnek a karácsonyi fogyasztóvédelmi akció során

Megkezdődött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság karácsonyi ellenőrzés-sorozata. Idén az áruházláncok akcióira koncentrálnak, és a kisebb szabálytalanságok esetén csak figyelmeztetik a vétkes kereskedőt - mondta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője.

Országos karácsonyi ellenőrzést indított a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hétfőtől, amely december 23-ig tart - közölte az InfoRádióval a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. Fülöp Zsuzsanna közölte: átfogó ellenőrzést tartanak, de kerülnék a razzia vagy a kommandó szavakat, mivel partneri viszonyt ápolnának a vállalkozásokkal.

A hatóság a kisebb szabálytalanságok esetén lehetőséget biztosít a javításra, ezzel elkerülhető az eljárás lefolytatása. Ez akkor fordulhat elő, ha nem szándékosság okozza a szabálytalanságot, hanem a jogszabályok nem megfelelő ismerete - fejtette ki. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szigorú szankciót alkalmaznak a fogyasztók egészséget, testi épségét veszélyeztető jogsértés esetén.

A vizsgálat során kiemelt hangsúlyt kap az áruházláncok akciós tevékenységének ellenőrzése, a vásárlók által nagyszámban felkeresett élelmiszerjellegű üzletek, drogériák vizsgálata, és nagy figyelmet fordítanak a szezonális termékekre, köztük a fényfüzérekre, gyerekeknek szóló árukra - hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna.

A szóvivő kiemelte: a hatóság a piacfelügyeleti tevékenysége során a veszélyes árukat szűri ki, karácsonykor a szezonális árukra, a műszaki termékekre és a gyerekeknek szóló ajándékokra koncentrálnak. Az idén az áruházláncoknál az akció valódi meglétét is vizsgálják, emellett kiemelten nézik az árfeltüntetést - tette hozzá.

A hatóság a honlapján közzétette a karácsonyi vásárláshoz segítséget nyújtó kiadványait, amelyből kereskedők és fogyasztók egyaránt tájékozódhatnak - mondta el Fülöp Zsuzsanna.

A hatóság felhívja a figyelmet arra: fontos tudni, hogy a hibátlan terméket a kereskedő sem kicserélni, sem visszavenni nem köteles, emiatt sok kereskedő cég csak az ünnepek után foglalkozik ezekkel a problémákkal.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×