eur:
389.57
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Durva nemiszerv-vizsgálatra panaszkodik a légiforgalmi személyzet Ferihegyen

Ombudsmanhoz fordultak a Ferihegyi repülőtéren dolgozó pilóták és stewardessek, mert szerintük sérti emberi jogaikat egyes biztonsági őrök kulturálatlan, zaklató bánásmódja - írta az Index.hu. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának írt levélben "vérlázító" panaszok olvashatók. Az ombudsman megkezdte a vizsgálatot. A Budapest Airport szóvivője szerint a repülőtéren csupán az uniós előírásokat követik.

Testüreg és durva nemiszerv vizsgálat - a többi között ezek miatt fordultak a pilóták és a stewardessek az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. A légiközlekedési dolgozók megalázónak tartják a budapesti repülőtéren számukra is kötelező biztonsági vizsgálatoknál alkalmazott motozási módszereket.

"A kézzel végrehajtott vizsgálatok alkalmával a nemi szervek kézmarokkal történő és bántóan durva fogdosása számtalan esetben megtörtént, úgy nők, mint férfiak esetében. A fenékbe nyúlás sem maradt ki, a biztonsági célzatúnak beállított speciális vizsgálatok palettájának kiterjedtségéből" - idézett az Index a Malév-dolgozók leveléből.

A dolgozók panaszaira a biztonsági szolgálat vezetőjétől az a válasz érkezett, hogy a "nemi szervek kézzel történő, markáns vizsgálata" szabályszerű munkaköri kötelességük. A történtek miatt az egyik érintett honlapot indított és már tizenkilenc írást közölt a megalázás különböző eseteiről - olvasható a cikkben.

Eddig sem volt lazább

A Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete, a Hunalpa szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az egyik pilóta gyűjtötte össze a panaszos eseteket, és ezek alapján írta meg levelét az ombudsmannak.

Ferenczi Zsolt közölte: már egyeztettek a biztonsági szolgálat vezetőjével, aki megígérte, hogy ezen túl minden ilyen esetet egyénileg vizsgálnak ki. Bíznak abban, hogy egy segít javítani a helyzeten - fűzte hozzá.

A szóvivő megjegyezte, hogy neki nincsenek közöltekhez hasonló tapasztalatai, ő is csak hallomásból értesült az esetekről. Leszögezte: Európa más repterein sehol nem találkoztak hasonló jelenségekkel.

Ferihegyen júliusban szigorították a biztonsági ellenőrzéseket, miután a reptér elbukott az egyik nemzetközi légügyi szervezet, az ICAO (International Civil Aviation Organization) egyik tesztjén.

Ferenczi Zsolt azonban nem lát összefüggést a nyáron kibukott, rossz biztonsági teszteredmények és a kifogásolt intézkedések között. Mint mondta, a légiforgalmi személyzet azelőtt is ugyanilyen szigorú vizsgálatokon esett át Ferihegyen.

Az állásukkal játszanak

A Budapest Airport InfoRádiónak nyilatkozó szóvivője azt mondta: attól tart, hogy az ombudsman nem írhatja felül az unió szigorú utasbiztonsági előírásait.

Hardy Mihály szerint nagyon nehéz a repülőtéren dolgozókkal és bizonyos légitársaságok dolgozóival megértetni, hogy rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az utasokra.

A szóvivő hozzátette, ha valaki ma repülőjegyet vált, azzal aláír egy olyan szerződést, amellyel aláveti magát bizonyos intézkedéseknek. A biztonsági szolgáltnak nincs joga kivételt tenni, hiszen részben ilyen okok vezettek a leminősítéshez - hangsúlyozta Hardy Mihály.

A testüreg- és nemiszerv vizsgálatokról a kommunikációs szakember elmondta: ilyesmit csak a rendőrség, illetve a vámhatóság rendelhet el és végezhet. Az viszont tény, hogy a biztonsági szolgálat előírása a teljes testfelület átvizsgálásáról szól.

Ha mégis elrendelik a testüreg vizsgálatot, arra külön helyiség áll rendelkezésre, és minden esetben csak azonos neműek végezhetik - fűzte hozzá Hardy Mihály, aki megjegyezte: az utasbiztonsági ellenőrök az állásukat kockáztatják, ha nem tartják, vagy tartatják be az előírásokat.

A szóvivő leszögezte, ha valakit méltánytalanság ér, azt azonnal jelezni kell, mert csak konkrét eseteket lehet kivizsgálni, általánosságban elhangzott vádakra nem lehet pontos választ adni.

Az ombudsman hivatala az InfoRádiót úgy tájékoztatta, hogy a pilóták és stewardessek levele megérkezett a állampolgári jogok országgyűlési biztosához, így megindult a vizsgálat az ügyben.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×