eur:
389.28
usd:
362.15
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Elbukott az Alstom keresete az új Eurostar szerelvények ügyében

Elutasította a brit legfelsőbb bíróság a francia Alstom keresetét, amellyel megakadályozta volna, hogy német vetélytársa, a Siemens AG szállítson 600 millió euró értékben vasúti szerelvényeket a Csalagút személyvasúti forgalmát szolgáltató Eurostarnak.

A francia kormány és az Alstom korábban több fórumon is tiltakozott amiatt, hogy szerintük a Siemens által kínált szerelvények nem felelnek meg a Csalagútban érvényes szigorú biztonsági követelményeknek. Kifogásuk szerint ugyanis a pályázaton nem lehetett volna elfogadni a Siemens által fejlesztett, osztott hajtású szerelvényeket.

A Eurostar vezérigazgatója, Nicolas Petrovic korábban kifejtette, a Csalagutat felügyelő francia-brit kormányközi bizottság még márciusban, hosszas egyeztetéseket követően nyilvánosságra hozta a részletes, új biztonsági előírásokra vonatkozó szempontjait. Ezek között nem szerepelt ellenvetés az új típusú, osztott hajtású szerelvényekkel szemben.

A protekcionista felhangoktól sem mentes vitában végül a brit legfelsőbb bírósághoz fordult az Alstom, amely mai ítéletében elutasította a francia vállalat biztonsági hiányosságokra alapozott keresetét. Az ítélethirdetést követően az Alstom szóvivője kijelentette, tudomásul veszik a bíróság döntését, ugyanakkor "vizsgálni fogják, hogy milyen további jogi lehetőségeik" vannak. A szóvivő nem zárta ki a fellebbezés lehetőségét, és elmondta, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak az ügy kivizsgálása érdekében.

A Eurostar közleményben jelentette be: "nagyon örülünk, hogy megoldódott a helyzet, és aláírhatjuk a szerződést az új szerelvényeinket szállító Siemensszel. Mindig is meg voltunk győződve, hogy alapos pályáztatási eljárást folytattunk le, és hogy utasaink számára a legmegfelelőbb vonatot választottuk."

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Már az EU legerősebb országa is lesújtana az új szuperhatalomra

Már az EU legerősebb országa is lesújtana az új szuperhatalomra

Tisztességes EU-Kína kapcsolatokra és egyenlő versenyfeltételekre van szükségünk - ismételte meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint meg kell védeni az európai gazdaságokat, ha Kína nem biztosít tisztességes piacra jutást - Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke. A Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok terén az EU keményebb álláspontja máris a kínai elektromos járművek támogatásának vizsgálatához vezetett, ami júliusra új vámokat eredményezhet – számolt be a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×