eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Választójog a határon túliaknak - nincs egyetértés az ellenzékben

Az MSZP nem reagál, a Jobbik pártolja, az LMP viszont ellenzi a határon túli magyarok szavazati jogáról szóló javaslatot.

A MSZP egyelőre nem reagál az alkotmány-előkészítő eseti bizottság azon tervére, amelynek értelmében választójogot kapnának a határon túli magyarok és 6-8 parlamenti mandátum sorsáról dönthetnének. Hogy miért, azt a párt sajtóosztályán nem indokolták.

A Jobbik pártolja a tervet - mondta az InfoRádiónak Szávay István, a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője. "Mi a horvát modellen alapuló, vagy egy ahhoz hasonló választási szisztémát tekintenénk alapnak, amely szerint az elcsatolt területeken vagy az emigrációban élő, de magyar állampolgársággal rendelkezők külön választási körzetet alkothatnának és a pártok országos listáira szavazhatnának" - mondta.

A Jobbik egyébként 26 mandátum sorsát helyezné a következő 200 fős parlamentből a határon túliak kezébe.

Az LMP nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát - mondta az InfoRádió kérdésékre Dorosz Dávid, a párt országgyűlési képviselője. Véleményük szerint ugyanis a közös döntésekben az itt élők érintettek, nekik is kell viselniük a felelősséget saját döntéseikért.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a Fidesz kétharmados májusban elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, "nagy hangon bizonygatták, hogy semmiféleképpen sem lesz szó a szavazati jog megadásáról, és lám, fél évvel később pont az ellenkezőjét teszik".

Dorosz Dávid hozzátette: attól nem tart, hogy a Fidesz ezzel biztosítaná be későbbi választási győzelmét, mivel - mint mondta - szerinte pártja vagy más ellenzéki erő támogatottsága sem kisebb a határon túl.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×