eur:
402.28
usd:
366.77
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Tarlós: Személycserék és létszámcsökkentések lesznek

Legalább tízpontos budapesti akciótervet készít a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a dokumentum a legsürgetőbb, néhány hónapon belül szükséges intézkedéseket tartalmazza. A politikus közölte: komoly létszámcsökkentés várható a városházán, és személyi változások lesznek a közszolgáltató cégek vezetésében is.

A 4-es metró beruházása elhúzódásának oka a pénzhiány mellett a többi között a szabálytalan közbeszerzések és az emiatti peres ügyek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a főpolgármester. Tarlós István emlékeztetett: 11 rendbeli közbeszerzési szabálytalanságot állapított meg az unió a városvezetés metrószerződései kapcsán. A politikus példátlannak nevezte, hogy nincs generálkivitelező egy ekkora beruházásnál.

Az Alstom-szerelvények problémája sincs megoldva, és ez szerződésbontást eredményezhet - közölte a főpolgármester. Beszélt arról is, hogy a korábbi városvezetés más céggel kötött szerződést a szerelvények és az automatika legyártására, de egyikben sincs benne a harmonizáció, a költségek pedig a fővárost fogják terhelni. Éppen ezért nem meglepő, hogy legkorábban 2014-ben szállíthat utasokat a 4-es metró - emelte ki Tarlós István.

Ha a BKV-val és a metróépítéssel kapcsolatban sikerül olyan megoldást találni, aminek hatására a főváros fellélegezhet, akkor nem bizonyos, hogy további feladatokat kell átadni az államnak - mondta a főpolgármester.

Tarlós István szólt arról is, hogy hamarosan elkészítenek egy legalább tízpontos budapesti akciótervet, a dokumentumban a legsürgetőbb, néhány hónapon belül szükséges intézkedésekről lesz szó.

A politikus a teendők között említette az egészségügy és oktatás helyzetének rendezését, városüzemeltetési és a közlekedési központ felállítását és működtetését, valamint a rendteremtést a közterületeken. Emellett komoly létszámcsökkentés várható a városházán, és személyi változások lesznek a közszolgáltató cégek vezetésében - tette hozzá Tarlós István. A főpolgármester közölte: átírnák a szervezési és működési szabályzatot, továbbá a közbeszerzési szabályzatot, mivel a személyi felelősséget rögzítenék az eljárás elején.

A főpolgármester nem mond le parlamenti mandátumáról, mivel ott akar lenni a törvényhozásban a Budapestet is érintő ügyeknél, de novembertől nem veszi fel a juttatásokat.

Tarlós István a helyetteseivel való együttműködésről azt mondta: abban akar meghatározó szerepet játszani, hogy mit kell tenni, de engedni szeretne a helyetteseknek abban, hogyan tegyék ezt. Nem akar elvonni levegőt a helyettesektől, engedi dolgozni őket, de főpolgármesterként a szálak elejét és végét akarja kézbe fogni - tette hozzá. Tarlós István szerdán közölte, hogy városüzemeltetésért felelős helyettese György István lesz, az oktatásért és a kulturális ügyekért Csomós Miklós, a pénzügyekért Bagdy Gábor, az egészségügyért és a szociális ügyekért pedig Pesti Imre felel majd. A főpolgármester beszélt arról is, hogy az eddiginél kevesebb, nyolc bizottság működik majd, ezeknek a korábbi kilenc-tizenegy helyett hét tagjuk lesz, a bizottságok felét pedig ellenzéki elnök vezeti majd.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×