eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szijjártó: a kormány senkit nem kényszerít az állami nyugdíjrendszerbe

A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány senkit nem fog belekényszeríteni az állami nyugdíjrendszerbe, mindenki szabadon dönthet arról, hogy mely típusú pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát.

Szijjártó Péter péntek este, nem sokkal a kormányülés befejeződése előtt a Magyar Televízió Az Este című műsorában elmondta, a kormány el fogja ismerni a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, majd megismételte: senki nem járhat rosszul. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a nyugdíjak megvédése mellett.

Ezzel kapcsolatban kifejtette: a magán-nyugdíjpénztári rendszer kockázatos, az elmúlt időszakban a pénztári alapok "rendkívüli" veszteségeket szenvedtek el a válság miatt. Ilyen bizonytalan időszakokban az állami nyugdíjrendszer a biztonságos - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter beszélt a jövő évi válságadókról is, mint mondta: a kormány egyetértett az Orbán Viktor által szerdán bejelentett adókkal. A jogszabály-tervezetet a nemzetgazdasági miniszter fogja beterjeszteni a parlament elé, és a házszabálytól való eltéréssel már hétfőn döntés születhet róluk. A tervezet részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök beszél napirend előtti felszólalásában - tette hozzá.

Orbán Viktor szerdán egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Beszélt arról is, hogy új válságtervet kell elindítani, és a bankadó után további válságadókat vezet be a kormány a távközlési és telekommunikációs szektorra, az energiaszektorra és a kereskedelmi láncokra vonatkozóan.

Szijjártó Péter a köztelevízió hírműsorában elmondta, hogy a kormányülésen általánosságban foglalkoztak a 2011-es adótörvényekkel. Hozzátette, a nemzetgazdasági miniszter szombaton délig beterjeszti a 2011-es adótörvény-javaslatát az Országgyűlésnek. Emlékeztetett: jövő évtől 16 százalékos, egykulcsos, arányos adórendszer lesz, ami nagy arányban ismer el a gyermeknevelés költségeit.

A szóvivő azt mondta, a 2011-es költségvetésről nem tárgyaltak a kormányülésen.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére létrehozott Magyar Kármentő Alapba eddig több mint 300 millió forint érkezett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×