eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megalakult a Fővárosi Közgyűlés

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében, vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, együttműködésre, közérdekre alapuló új rendszer kiépítésére van szükség.

A Fővárosi Közgyűlést - a korábbi 66 helyett - 33 képviselő és a főpolgármester alkotja. Mivel Staudt Gábor (Jobbik) lemondott, a helyére kerülő képviselő pedig még nem vette át mandátumát, 32 képviselő és a főpolgármester tett esküt pénteken.

Az október 3-i választás után a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek a főpolgármesterrel együtt 18, az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP-nek 3-3 mandátuma van.

Az alakuló ülésen az Újvárosháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, a fővárosi cégek vezetői és az újságírók. Az ülésen nem lehetett látni Demszky Gábor korábbi főpolgármestert.

Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: az emberek az önkormányzati választáson világos döntést hoztak: Budapesten változásra van szükség, új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében.

Az ország ma azt várja a fővárostól és annak új vezetésétől - folytatta a kormányfő -, hogy álljon a változtatás élére, járjon élen a múlt hibáinak felszámolásában, a felelősség kivizsgálásában, a felelősök számonkérésében és az új, közérdekre, együttműködésre alapuló rendszer építésében.

Vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, ahol a legsúlyosabb visszaélések történnek - hangsúlyozta Orbán Viktor. "A züllésbe fordult hanyatlás korszakát le kell zárni, a felelősöket meg kell nevezni, és el kell számoltatni" - emelte ki, megjegyezve, hogy ha következmények nélkül marad mindaz, ami az elmúlt években történt, a budapestiek méltán fogják azt gondolni, ugyanaz megy tovább.

A kormányfő szerint a fővárosi képviselők vissza nem térő lehetőség előtt állnak, nagy fába vágták a fejszéjüket, súlyos felelősséget vettek a nyakukba. Ez különösen igaz az új főpolgármesterre, Tarlós Istvánra - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az egész ország nagy várakozással tekint most Budapestre, a fővárostól ugyanis az emberek mindig azt várják, hogy iránytű legyen, Budapest azonban az elmúlt húsz évben nem tudott irányt mutatni, talán azért, mert időnként még azt sem tudta pontosan, kicsoda is valójában. Szerinte a legtermészetesebb válasz sikkadt el, az, hogy Budapest a magyar nemzet fővárosa, "és mint ilyen, a Kárpát-medence természetes központja, hovatovább a magyarok büszkesége".

A magyarok büszkék akarnak lenni a fővárosukra, s nemcsak azt várják az új vezetéstől, hogy a főváros megváltozzon, hanem azt is, hogy a változás élére álljon - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint ez nagy és komoly munka lesz, mert hatalmas káoszban kell rendet tenni.

"A nemzeti ügyek kormánya támogatni fogja önöket, támogatni fogja Budapestet abban, hogy a változtatás éllovasa legyen. (...) Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait a kormányfő.

Tarlós: aggasztó a város pénzügyi helyzet

Egyáltalán nem biztos, hogy finanszírozható a főváros 2011-ben - mondta Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén.

Közölte: előző nap kapta meg Kocsis Istvánnak, a BKV vezérigazgatójának jelentését, amely szerint a közlekedési cég külső-belső adósságállománya eléri a 800 milliárd forintot, és "ez a helyzet majdnem kezelhetetlen".

Mint mondta, ezért kérni kell az Állami Számvevőszéket, hogy állapítsa meg, finanszírozható-e a város; erről Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetnek majd.

Gyors változásokra van kilátás - szögezte le, hozzátéve: elképzelhető, hogy szükség lesz "egy-két radikális intézkedésre", ezeket azonban - mint mondta - határozottan, de "emberi módon" fogják megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×