eur:
402.27
usd:
366.23
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Kész a gátrendszer, nem lehet újabb katasztrófa

Elkészült Devecsert és Kolontárt védő gátrendszer, így újabb katasztrófa nem következhet be - közölte az InfoRádióval az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A kármentesítési szóvivő arról számolt be, hogy nyugodtan telt az éjszaka a vösösiszap által érintett területeken, a sérült kazettán újabb változás nem tapasztalható. Dobson Tibor hozzátette: a hétvégére már visszaköltözhetnek a lakók Kolontárra.

A hétvégére visszatérhetnek a kiköltöztetett lakók Kolontárra a vörösiszap-katasztrófa után - közölte reggel az InfoRádióval a kármentesítési szóvivő. Dobson Tibor elmondta, hogy jelenleg még kilencszázan vannak távol lakóhelyüktől. Azt még nem tudni, hogy hány házat kell majd lebontani, de számuk várhatóan több tíz lesz.

Az éjszaka munkákkal, de nyugodtan telt - számolt be róla Dobson Tibor. A szóvivő kiemelte: nem tapasztalható újabb változás a sérült kazettán a tározónál végzett legfrissebb ellenőrzések alapján. A térségben immár a helyreállítási, kárfelmérési és mentesítési tevékenység a hangsúlyos - tette hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte, hogy anyagos földből elkészült a Kolontárt és Devecsert védő gátrendszer, így újabb tragédia nem történhet. A töltéseket a földmunkák után dolomittal, zúzott kővel, murvával erősítik meg.

A belterületen az iszap eltávolítását végzik, gipsszel mentesítenek, illetve locsolnak. A munkálatok várhatóan több hónapot vesznek majd igénybe - emelte ki Töttős Györgyi.

A kormány is a helyszínen

Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetjének tagjai szerda reggel 8 órára Veszprémbe érkeztek, ahol kihelyezett kormányülésen vesznek részt. Az MTI értesülései szerint a kormány tagjai a reggeli órákban ellátogatnak az iszapkatasztrófa által sújtott Kolontárra és Devecserbe is, ahol a védekezés munkálatai mellett a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. tározójának megsérült gátszakaszát is megtekintik.

Nagy Anna kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint a kabinet alapvetően a vörösiszap-katasztrófáról tanácskozik a veszprémi megyeházán. Orbán Viktor és kormánya mellett Veszprémbe érkezett Bakondi György, a MAL Zrt. kormánybiztosa is

Hanganyag: Szépvölgyi István és Zsámboki Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×