eur:
385.9
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Ezeket az új lépéseket jelentette be Orbán Viktor

Be kell indítani a második akciótervet is - jelentette be Orbán Viktor, aki a Millenárison tartott beszédében részletezte a kormány következő gazdasági lépéseit. A távközlési és telekommunikációs szektorra, az energiaszektorra és a kereskedelmi láncokra kivetett új válságadókat is tartalmazó tervet hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek.

Orbán Viktor szerint mielőbb be kell indítani a második akciótervet. A miniszterelnök egy szerdai budapesti rendezvényen azt mondta: elsőbbséget kell adni a termelésnek, a munkának a spekulációval szemben, gyökeresen át kell alakítani az adózást, a gazdaság szerkezetét és a szemléletét is. Ezért van szükség a második akcióterv mielőbbi beindítására - mondta, hozzátéve:az újabb akciótervet hétfőn nyújtja be a Parlament elé.

Beszédében néhány fontos pontot kiemelt a következő gazdasági lépések közül. A bankadó mellett további olyan "válságadókat" vezet be a kormány, amelyek 3 évre szólnak, vagyis átmenetiek.

A telekommunikációs és távközlési szektortól évi 61, az energiaszektortól 70, a kereskedelmi szektortól pedig 30 milliárd forintnyi adót szed be az állam a következő 3 évben - ismertette a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát, ezért november 1-től 2011. december 31-ig az állam nem utal havi 30 milliárd forintot a magánnyugdíj-pénztáraknak. Ma havi 30 milliárd forintot utal át az állam "a félállami, Magyarországon magánnak nevezett nyugdíjrendszerbe", ezt az átutalást a válság idején az ország nem engedheti meg - indokolta a döntést a miniszerelnök, aki hozzátette: még az idén törvényt nyújtanak be az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés szabályairól.

Újratervezik a fejlesztéseket is a költségvetés kiadásait illetően: a kormány újratárgyalja a ppp-szerződéseket, újabbakat pedig nem fog kötni.

Jövőre bevezetik az új, arányos (vagyis családi alapú) adórendszert is, amely söralátét nagyságú lesz, és a munkát, valamint a családokat egyszerre fogja támogatni.

A múlt csapdája

Jó úton haladunk, és erre sok jel utal: Magyarország hangulata, életérzése megváltozott az elmúlt hónapokban, miközben továbbra is nehéz, zord időket élünk - fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette: a megszokottnál is több nehézséggel kell szembenéznie az országnak: súlyos gazdasági válsággal, az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságpolitikájával, árvízzel és vörösiszap-katasztrófával.

Ma már öntudatosan nézünk szembe a problémákkal, nem olyan az ország, mint amilyen egy éve volt. Elkezdtünk hinni abban, hogy lehet keresnivalónk ebben az új világban - mondta a kormányfő, aki utalva a parlamenti és az önkormányzati választások eredményére úgy vélte, 2010-ben Magyarország végre egységesen meg tudta mondani, miből van elege és merre akar menni.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar gazdaság kilábalása és a növekedés beindítása közös érdek, az elmúlt nyolc év rossz gazdaságpolitikájának hibáit ki kell javítani, hogy a múlt csapdájából kiszabaduljunk.

Szakítani kell az eladósodás és a megszorítások politikájával, amely sehova sem vezetett. A megszorítások arra épültek, hogy bármi is történt, annak az árát az adófizetők fizették meg. Ez nem volt arányos és tisztességes - mondta Orbán Viktor, aki hangoztatta: a közös sikerhez közös részvétel és arányos közteherviselés szükséges, ez adja a második akcióterv alapját.

Új világrend

Magyarország sikerének a kulcsa, ha ideje korán felismeri, mi értékelődött le és fel az elmúlt 20 évben. Az új világrend formálódása fenyegetés és egyben kihívás is Magyarország számára, rajtunk áll, hogyan definiáljuk - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ma már közhelynek számít szerinte, hogy új világrend van kialakulóban, amelynek során a globalizáció fő áramlata megfordult, a nyugati civilizáció súlyosan meggyengült. Ennek egyik jele az, hogy amíg a mostani gazdasági növekedés Ázsiában, Latin-Amerikában és egyes afrikai országokban gyors, addig az Egyesült Államokban kétséges, Európában pedig csiga lassú.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×