eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Lemorzsolódnak a hallgatók a bolognai rendszerben

Nem fest túl pozitív képet a bolognai képzésről az ELTE vizsgálata: a hallgatók jelentős része nem fejezi be időre a tanulmányait. Az egyetem oktatási rektorhelyettese az InfoRádiónak azt mondta: a lemorzsolódásoknak sok oka lehet.

2005-ben indult a kísérleti évfolyam a bolognai rendszerben, és 2009-re jutott el oda az első évfolyam, amelynek be kellett volna fejeznie a hat féléves tanulmányait - mondta az InfoRádiónak Borsodi Csaba.

Az ELTE oktatási rektorhelyettese hozzátette: az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektori vezetése felkérte az intézmény oktatási és képzési tanácsot, hogy vizsgálja meg ezt a három évet, vonják le a képzés tanulságait és javasoljanak változtatásokat, hogy még jobban működjön a képzés.

A vizsgálatból kiderült, hogy fölöslegesen túlzsúfoltak az órarendek, az elsősök nem elég felkészültek. A nappali tagozaton indult diákoknak kevesebb mint a negyede végzett az "előírt" határidőn belül. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar diákjai végeztek a leginkább időben, de a hat félév után az ő arányuk sem haladta meg a 40 százalékot. A Bölcsészettudományi, illetve a Társadalomtudományi Kar hallgatóinak harmada, a többi karéinak a negyede-ötöde jutott el időben az államvizsgáig.

Borsodi Csaba szerint részben igaz, hogy érkeztek gyengébben felkészült hallgatók is a szakokra, a túlzsúfolt órarendre pedig az alapszak tervezésekor már számítani lehetett.

Az, hogy sok hallgatónak nem sikerült befejeznie időre a tanulmányait nem feltétlenül jelenti azt, hogy ki is maradtak az egyetemről: többen más szakot is felvettek, ezért pár félévvel később fejezik be a két szakot együtt, de olyan is akadt, aki időközben munkát vállalt.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×