eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Iható a budapesti csapvíz - szemle a reggeli lapokból

Négy céget hívott meg a taxitenderre a ferihegyi reptér üzemeltetője. Anyagáron adták el az elmúlt három évben a Magyar Honvédségnél azokat a harcjárműveket, amelyek árvízi és katasztrófavédelmi alapjárműveknek számítanak a hadseregnél. Iható a budapesti csapvíz. Szemle a reggeli lapokból.

Négy céget hívott meg a taxitenderre a ferihegyi reptér üzemeltetője azt követően, hogy múlt héten jelezték: szerződést bontanak a Zóna Taxival. A City Taxi, a 6x6, a Főtaxi és a Budapest Taxi vehet részt a pályázaton, amelyet a piacon máris többen bírálnak. A Zóna Taxi résztulajdonosa azt állítja, hogy a Budapest Airport nem írhatott volna ki szabályszerűen tendert a 2011 májusát követő időszakra. A kimaradtak azt kifogásolják, hogy őket nem hívták meg a tenderre. Ilyen az 500 autónál is többet futtató Taxi4, és a nemrégiben egyesült, és 900 autós flottát birtokló Rádió-Tele5. - írta a Népszabadság.

Hende Csaba honvédelmi miniszter vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte hétfőn a Magyar Nemzet azon értesülése kapcsán, miszerint anyagáron adták el az elmúlt három évben a Magyar Honvédségnél azokat a harcjárműveket, amelyek árvízi és katasztrófavédelmi alapjárműveknek számítanak a hadseregnél - reagált a tárca az MTI megkeresésére. A bizottság a Honvédelmi Minisztériumban áll fel. Az ügyben a vizsgálat lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni.

Az Index szerint iható a budapesti csapvíz. A Dunába érve ugyanis jelentősen felhígult a lúgos kémhatású szennyezés, a mérési adatok itt már nem mutatnak eltérést a normálistól. A vízben nem oldódó szilárd vörösiszap nem juthat be az ivóvízbázisba. A regionális vízügyi igazgatóság adataiból kiderül, hogy a Duna és a Mosoni-Duna mentén mért értékek nem térnek el a normálistól, ám a vörösiszap-szennyezés lefolyásával szemben haladva a Rábán és Marcalon az értékek jól kivehetően megugranak a szennyezés levonulásakor.

A Világgazdaság írása szerint betiltaná a különböző dohányfajták keverését, illetve az egyes termékeknél használt adalékanyagok használatát az Egészségügyi Világszervezet. Az erről szóló keretegyezményről még mindig éles viták folynak az EU-ban. Az illetékes biztos maga is a dohányzásra vonatkozó közösségi jogszabályok szigorítását tervezi 2011-től: John Dalli a nikotin- és egyéb függőséget okozó anyagok mennyiségének csökkentését szeretné elérni a dohánytermékekben, és a cigarettához való bolti hozzáférést is megnehezítené. A tagállamok között azonban távolról sem teljes az egyetértés, mert borítékolható, hogy a WHO terveinek megvalósulása tömeges állásvesztést okozna a dohányiparban.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy miközben a múlt héten még a megyei kormányhivatalok állománybővítéséről tárgyalt a kormány a szakszervezetekkel, a költségvetési köriratból az derül ki, hogy a költségek 5 százalékos csökkentése mellett a költségvetési szerveknél 5, a háttérintézményeknél 10 százalékos leépítést kell végrehajtani jövőre. Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint bármiféle létszámcsökkentés elfogadhatatlan.

A penzcentrum.hu szerint lassan luxuscikk lesz a rántott csirke. Kilónként 100-120 forinttal drágult a napokban a csirkemell Magyarországon. A mostani néhány hónapon belül a második áremelkedés, de ezzel még nincs vége. Tavasszal újabb árnövekedést jósolnak a szakemberek. Mindennek az oka az egész Európára kiterjedő csirke- és pulykahiány, a korábban az öreg kontinensre irdatlan mennyiségben baromfihúst értékesítő brazilok ugyanis a megszokottnál kevesebbet szállítanak. Pont rosszkor. Címek a lapokból: --- Az áldozatok nem mernek beszélni --- Kivizsgálja a HM a harci gépek ügyét --- Azt mondják, hogy iható a csapvíz a lapszemlét Nagy Tamástól hallják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×