eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vörösiszap: hétfőn lesznek meg a talajvizsgálati eredmények

Az ajkai vörösiszapömlés területén még pénteken vett minták analízise hétfő délutánra fejeződik be, a Kormányzati Koordinációs Bizottság tudományos tanácsa (KKB) ezt követően készíti el összegzését - mondta Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a KKB tudományos tanácsának elnöke hétfőn, a KKB ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.

Németh Tamás - aki maga is agrármérnök - elmondta: a tanács elnökeként és az MTA főtitkáraként arra törekszik, hogy a területen dolgozó főiskolai, egyetemi, akadémiai szakemberek összehangoltan vegyenek mintákat, s a későbbiekben azokat össze lehessen hasonlítani. Közölte: a KKB hétfői ülésén áttekintették az eddig összegyűjtött adatokat, és késő délután - a pénteki mérési eredmények ismeretében - fogalmazzák meg azt az jelentést, amit át tudnak adni a katasztrófavédelemnek.

Hangsúlyozta: pénteken nagy területen, a szántóföldeken is mintákat vehettek, egy-egy minta 20 részmintából állt és több mint egyméteres talajréteget fogott át. Az analízis a vízre, talajra és ökológiai vizsgálatra vonatkozóan egyaránt segítséget fog adni a külföldi szakértőknek, s a kormányzati szerveknek.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×