eur:
401.82
usd:
366.02
bux:
73895.14
2024. október 7. hétfő Amália

Szájer: Szerethetőbb alkotmányra van szükség

Blogot indítanak az alkotmánnyal kapcsolatos vélemények összegyűjtésére - mondta Szájer József, az alkotmányelőkészítő bizottság tagja az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus hozzátette: húsz éve elkövették azt a hibát, hogy az alkotmány megalkotásakor olyan szöveget írtak, ami nem szerethető.

Az alkotmány módosításának bő húsz évvel ezelőtti előkészítői hibát követtek el: olyan szöveget hoztak létre, ami nem szerethető, ami nem fejezi ki a polgárok összetartozását, nem képes érzelmi kötődést kiváltani - mondta a Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szájer József hozzátette: a Szabadság Kör együttműködésével most egy blogot készülnek létrehozni a témában, amelyen a fiatalok, valamint a magyar köz- és alkotmányos élet fontos szereplői is elmondhatják a véleményüket az alaptörvényről, az azon megjelenő tartalmak pedig majd szélesebb körű társadalmi vitára adnak lehetőséget.

A politikus, aki az alaptörvény átalakítását előkészítő miniszterelnöki tanácsadó testület tagja, elmondta: az alkotmánnyal jogi értelemben is komoly gondok vannak, a szövege néhol nem jobb, mint egy rossz kormányhatározaté; a jogi hibákról a közigazgatási minisztérium már közzé is tett egy hibajegyzéket.

Pénz nem várható

Az ajkaihoz hasonló esetek mindig napirendre kerülnek az Európai Parlamentben, amely nagyon érzékenyen reagál az efféle tragédiákra, a környezeti kérdéseket pedig kiemelkedő fontosságúnak tartja. Ezt mutatja, hogy az uniónak van a katasztrófákért, rendkívüli eseményekért felelős biztosa is - mondta Szájer József.

Az EP ilyen esetekkor vizsgálja, hogy működőképes-e az alkalmazott katasztrófakezelési módszer, és azonnal meg is teszi a szükséges lépéseket. Ennek - és a magyar segélykérésnek - nyomán érkezett Magyarországra az öttagú szakértői csoport is - fűzte hozzá a testület Fidesz-frakciójának elnöke.

Szájer József szerint sem valószínű, hogy az unió pénzügyi segítséget nyújt a magyar államnak a vörösiszap-katasztrófa kapcsán - a közösség csak a jelenleg kalkuláltnál nagyobb károknál segít be. Nem lehet azonban egyelőre pontosan tudni, mennyi pénzt is emészt majd fel a kármentés és a helyreállítás, ráadásul a hosszabb távú környezetszennyezés mértékével sincsenek még tisztában.

Az unió azonban minden, az ajkaihoz hasonló esetet európai ügyként kezel, mert azok túlnyúlhatnak a határokon - jegyezte meg a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×