eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Minden, amit az állami irányításról és vagyonzárról tudni kell

Katasztrófahelyzetben állami irányítás alá lehet vonni cégeket, mert egyszerűbb, ha az egész vezérlést az állam intézi - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász. Kiemelte: a MAL Zrt. élére kinevezett katasztrófavédelmi biztost csak a katasztrófahelyzet fennmaradásáig maradhat a cég élén, jogosítványai pedig korlátozva vannak.

Most először fordul elő Magyarországon, hogy állami irányítás és állami vagyonzár alá von a kormány egy céget - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy a kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket. Lövétei István kiemelte: hasonló lépést a tiszai ciánszennyezésben nem lehetett tenni, mert a felelős cég külföldön volt bejegyezve.

Katasztrófahelyzetben állami irányítás alá lehet vonni a gazdasági egységeket, mert a szükséges intézkedéseket általában az állami irányítja, így a legegyszerűbb, ha az egész vezérlés egy kézben van - ismertette a részleteket az alkotmányjogász. Lövétei István hangsúlyozta: ezt nem azt jelenti, hogy kisajátítják a céget, és nem is államosításnak felel meg, ez csak a működés az állami irányítását jelenti, amíg elhárítják a katasztrófahelyzetet.

A vagyonzárra azért van szükség, mert így lehet akadályozni, hogy közben a tulajdonos elidegenítse a céget - emelte ki a szakértő, aki szerint ezzel a lépéssel ideiglenes felfüggesztik a tulajdonosi jogokat, de nem az állam rendelkezik ezekkel. Hozzátette: a vagyon megőrzését és védelmét szolgálja a döntés.

A katasztrófavédelmi biztos minden olyan döntést meghozhat, ami a katasztrófahelyzet elhárításához szükséges, de nem jelenti azt, hogy kárt okozhat a cég működésében, hiszen ezzel utólag az államnak el kell számolnia - fejtette ki Lövétei István.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×