eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Így fogadhatták el fél nap alatt a "lex Mal"-t

Az Országgyűlés hétfőn, a beterjesztés napján nagy többséggel, 336 igen szavazattal fogadta el a katasztrófák elleni hatékonyabb fellépésről szóló, a kormány által aznap benyújtott törvénymódosítási javaslatot.

A parlament elé kerülő irományokat az Országgyűlés működését szabályozó házszabály alapján tárgyalja a Ház. A dokumentum alapján normál menetrendben általában négy-hat hétig is eltart, amíg egy javaslat a tárgysorozatba vételtől az általános és a részletes vitán át eljut a zárószavazásig.

Az Országgyűlés napirendjére a házbizottság tesz javaslatot, ha erről nincs konszenzus, akkor a parlament elnöke terjeszti elő. Hétfőn nem született megállapodás, ezért Kövér László saját jogkörében tett javaslatot a napirendre. Ezzel összefüggésben pedig arra is, hogy a kormány által hétfőn benyújtott, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény módosításának tárgyalásánál az Országgyűlés térjen el a házszabálytól.

A házszabálytól eltérésről a képviselők szavaznak, a döntéshez négyötödös többség kell. Ha valaki kezdeményezi a házszabálytól eltérést, akkor az erről szóló indítványában pontosan meg kell határoznia, miben és hogyan szeretne eltérni a normál menetrendtől. Ezzel az eljárással ugyanis teljesen át lehet szabni egy javaslat tárgyalását, így akár a benyújtás napján lebonyolítható a végszavazás is.

A házszabálytól eltérést nem lehet alkalmazni, ha az az alkotmányba vagy más törvénybe ütközik, és szintén nem kérhető az alkotmány és a házszabály tárgyalása során.

A katasztrófák elleni hatékonyabb fellépésről szóló törvénymódosításnál rögzítették egyebek mellett azt, hogy összevont általános és részletes vita legyen, és a módosító javaslatok elfogadásától függetlenül tartsa meg a zárószavazást is a Ház.

A házszabálytól eltérést általában a kormány kezdeményezi nagy jelentőségű ügyeknél. A kabinet idén ezt már több mint tizenöt alkalommal megtette. A mostanihoz két eset volt hasonló: szintén egy nap alatt fogadta el a Ház azt a javaslatot, amely alapján ismét hatósági árassá vált a lakossági és a kisfogyasztói energia, valamint azt az indítványt, amely szerint a gazdáknak három hónappal több idejük volt a kárenyhítési hozzájárulás befizetésére.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítása az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépés, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségét teremti meg.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×