eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hogyan dolgozzák fel a károsultak a vörösiszap-katasztrófát?

Akiknek teljesen megsemmisült az otthonuk a vörösiszap-katasztrófa következtében már beletörődtek abba, hogy máshol kell új életet kezdeniük, de olyan is van, aki semmiképp sem akarja elhagyni a korábbi életterét - mondta Lénárt Ágota. A krízisintervenciós csoport pszichológusa hangsúlyozta, a szakemberek segítenek annak feldolgozásában is, hogy a károsultaknak teljesen új környezetben kell majd új életet kezdeniük.

A krízisintervenciós munka abban segít az embereknek, hogy a trauma feldolgozása könnyebb legyen számukra, és minél hamarabb vissza tudjanak térni az élet normális kerékvágásába - mondta az InfoRádiónak a vörösiszap-katasztrófa helyszínén dolgozó krízisintervenciós csoport pszichológusa.

Lénárt Ágota hozzátette: a trauma feldolgozása mindenkinél más, és függ a személyiségtől, valamint attól, hogy átéltek-e már ehhez hasonlós katasztrófahelyzetet. A feladat elsősorban az, hogy minél kisebb legyen a poszttraumás stresszbetegség kialakulásának az esélye, illetve ha kialakul, akkor annak a mértéke kisebb legyen.

A szakember szerint a tapasztalat az, hogy ha ilyen krízisintervenciós munkával segítik az embereket, akkor könnyebben tudnak túl lenni a nehézségeken, és hamarabb tudnak visszailleszkedni.

Lénárt Ágota szerint nagy különbségek vannak a károsultak között: van, aki a végsőkig ragaszkodik a házához, és nem akar elmenni, és van olyan, aki gondolkodás nélkül azt mondta, máshol kezd új életet. Azok, akiknek a háza súlyosan megrongálódott, nagyrészt elfogadták a helyzetet és belenyugodtak abba, hogy számukra az a legjobb megoldás, hogy egy másik helyre költöznek.

Az emberek várják a társadalmi támogatást és a minél hamarabbi intézkedést, mert ha minél előbb megtudják, hogyan változik az életük és mit remélhetnek, akkor könnyebben vészelik át ezeket a napokat - fűzte hozzá a pszichológus.

Szívszorító


A kerteket 30-40 centiméteres iszapréteg borítja, ha az felszárad, még nagyobb veszélyt jelent a lakosságra - mondta Czeidli József az InfoRádiónak. A devecseri önkormányzat képviselője szerint a károsultak közül nem költözik el mindenki, de nagyon elkeseredettek az emberek, és félnek attól, hogy az iszap milyen hatással lesz az egészségükre 10-15 év múlva.

Ehhez a 700 éves mezővároshoz kötődünk, kultúránk és hagyományaink vannak. Szívszorító lenne ezt itt hagyni - mondta a képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×