eur:
386.83
usd:
355.93
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Mendrey: "A maradék elv érvényesült a közoktatásban"

Nem segítette a pedagógus érdekvédők munkáját, hogy minden egyes kormányváltáskor megváltozott a rendszer - mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Mendrey László szerint jó hír, hogy az új kormány értékteremtőként tekint a közoktatásra. Beszélt arról is, hogy mindenképpen rendezni kell a kötelező óraszámok kérdését az új közoktatási törvényben.

Nem kezelték a helyén a közoktatást az elmúlt húsz évben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnöke. Mendrey László kiemelte: bár voltak fellángolások, de rendre a maradék elv érvényesült, vagyis annyi pénzből tudtak gazdálkodni, amennyi maradt.

A szövetség vezetője szerint nem segítette a közoktatás színvonalát, hogy a kormányváltások után mindig változtattak a rendszeren, és új alaptantervet vezettek be. Itt az ideje talpra állítani a rendszert - hangsúlyozta Mendrey László, aki kifejtette: azt várják a kormánytól, hogy határozza meg a feladatokat, és ahhoz rendeljék a pénzt, hogy mennyi gyerekhez mennyi pedagógus szükséges.

Az új kormányzati struktúrában a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához került a közoktatás, ez a PDSZ elnöke szerint azt mutatja, hogy értékteremtőként tekintenek a területre.

Mendrey László kiemelte: mindenképpen rendezni kell a kötelező óraszámok kérdését az új közoktatási törvényben, hiszen a pedagógusok sokkal többet dolgoznak egy héten, mint amit a törvény előír, illetve amennyi a hazai átlag. Egy felmérés bizonyította, hogy a tanárok átlagosan heti 51 órát foglalkoznak a munkájukkal - fejtette ki.

A szervezet vezetője szerint módosítani kell a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt is, hiszen ez alapján a bértábla 55 évig szól, de már a nyugdíjkorhatár 65 évre emelkedett, így a pedagógusok pályájuk utolsó tíz évében nem kapnak fizetésemelést.

Az interjút teljes egészében meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×