eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ajkai katasztrófa: Orbán Viktor kormányülést tervez vasárnapra

Vasárnap délután várhatóan kormányülés lesz, amelyen az ajkai helyzet lesz a téma - minderről Orbán Viktor beszélt szombaton a parlament épületében megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint a vörösiszap-katasztrófa ügyében a felelősségnek és a kimért büntetésnek arányban kell állnia az okozott kárral és az elpusztult értékekkel.

Az összefogásnak köszönhető, hogy a katasztrófa kiteljesedését meg tudtuk előzni - hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: a térség egy része sajnos elpusztult, de nem veszítettünk el több emberéletet.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a tározó gátja tovább gyengül, ezért Kolontárt lakosságát ki kellett telepíteni. Hangsúlyozta: ez a katasztrófa már eddig is felmérhetetlen károkat okozott a környéknek, és az egész országnak.

Orbán Viktor bejelentette: George Patakit, New York állam volt kormányzóját kérte föl, hogy koordinálja az Egyesült Államokban felajánlott adományok útját.

A tájékoztatón idézték Soros György szavait, aki azt nyilatkozta: remélem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felhívására felajánlott adományom segítséget nyújt a katasztrófa károsultjainak. Mint korábban közöltük, Soros György 1 millió dollárt ajánlott fel az Ajka térségében élők megsegítésére.

Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője George Pataki levelének tartalmát is ismertette. A levélben George Pataki közli: megtisztelő számomra, hogy együtt dolgozhatok Orbán Viktorral a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésén.

Kármentő alap

Magyar kármentő alapot hoz létre a kormány a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombati budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor leszögezte: a katasztrófa eddig is felmérhetetlen károkat okozott, a kormány mindenkiről gondoskodik, senkit nem hagy magára. Az MTI kérdésére, hogy a kabinet mekkora összeggel indítja el az alapot, hangsúlyozta: ha kell a kormány maga is képes a segítségre, de most, mivel egész Magyarországot, minden magyart kárt ér, az összefogás önbecsülés kérdése.

A miniszterelnök szombati budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján a jövőről szólva azt mondta, aki nem akar visszamenni az otthonába, annak vagy felkínálnak egy házat az ország különböző pontján egy már elkészített gyorslistáról, vagy a katasztrófa által érintett település újjáépítendő részén kap új otthont.

Arányos büntetés

A miniszterelnök szerint a vörösiszap-katasztrófa ügyében a felelősségnek és a kimért büntetésnek arányban kell állnia az okozott kárral és az elpusztult értékekkel.

Orbán Viktor szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján, Budapesten hangsúlyozta, óriási károk történtek, emberéleteket vesztettünk el, egy térség életlehetőségei mentek tönkre. Ezért valakinek felelni kell - közölte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×