eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Speciális légi technikával vizsgálják a vörösiszappal elöntött területeket

A Mexikói-öbölben alkalmazott technológiával méri fel a Károly Róbert Főiskola a vörösiszap által okozott károkat. Az intézmény vidékfejlesztési karának dékánja az InfoRádiónak elmondta: az eredményekből következtetni lehet majd a kárenyhítés teljes költségére is.

A szakemberek multiszenzoros technológiát alkalmaznak majd, vagyis a repülőgépen speciális kamerákat helyeznek el, amelyekkel az iszapszennyezés eloszlását tudják vizsgálni. Egy másik repülőgépről pedig lézerrel mérik fel a felszín mikrodomborzatát, amelyből következtetni lehet a vörösiszap mennyiségére. Az eredményekből a Károly Róbert Főiskola kutatói arra a kérdésre is választ kapnak majd, hogy a csapadék hatására merre terjedhet tovább a szennyezés.

"Ezzel a technológiával kideríthetjük, hogy melyek azok a területek, ahol talajcserére van szükség, és melyek azok a részek, ahol talajjavítási eszközökkel is meg lehet oldani a problémát" - mondta az InfoRádiónak Bíró Tibor. A főiskola Természeti Erőforrás-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Karának dékánja hozzátette: ha ismerik a terület nagyságát, valamint a szükséges beavatkozások mértékét, megbecsülhetik a teljes kármentesítés költségét is.

"Ez azért fontos, mert a teljes összegtől függ az, hogy az Európai Unió mennyiben vállal részt a kárenyhítési költségekből" - magyarázta Bíró Tibor. A főiskola szakemberei hétvégén kezdhetik meg a munkát, reményeik szerint a jövő héten már pontos eredményeikről számolhatnak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×