eur:
402.14
usd:
366.79
bux:
73771.86
2024. október 7. hétfő Amália

Megtalálták a vörösiszap-katasztrófa hetedik halálos áldozatát - a nap információi

Elraboltak egy magyar békefenntartót tegnap este Szudánban. Liu Hsziao-po kínai ellenzéki másként gondolkodónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat. A nap legfontosabb hírei.

A péntek esti adatok szerint már 7 halálos áldozata van a hétfői vörösiszap-katasztrófának. Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az Inforádióban azt mondta: az újabb holttestet Devecser mellett találták meg. Napközben egy Kolontáron elsodort ember holttestére bukkantak Devecserben. Az ötödik áldozat péntek reggel a veszprémi kórházban halt meg. Orbán Viktor miniszterelnök a bolgár fővárosban tett látogatásakor azt mondta: sikerült megakadályozni, hogy a Duna vörösiszappal szennyeződjön. A kormányfőtől vár segítséget a katasztrófa miatt átmenetileg bezárt ajkai timföldgyár újbóli működéséhez a Veszprém megyei város polgármestere. Schwartz Béla az InfoRádióban hangsúlyozta: a Magyar Alumínium Termelő Zrt. tevékenységének leállítása hosszabb távon társadalmi katasztrófát idézhet elő, mert az üzemben 1100 ember dolgozik. A cég közben 200 ezer eurós, vagyis 55 millió forintos alapot nyitott a kárenyhítésre. A Magyar Vöröskereszt 17-49-es segélyvonalán kevesebb mint két nap alatt 85 millió gyűlt össze a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatására. A szervezet közölte: ez több mint 420 ezer hívást illetve sms-t jelent. A 17-49-es szám a Telenor, a T-Mobile, a T-HOME, a Vodafone, az Invitel és a UPC hálózatából is hívható. Közben rengeteg pénz és egyéb felajánlás érkezik a katasztrófa óta magánemberektől, cégektől civil szervezetektől itthonról és külföldről egyaránt.

Azonnal meghozta a szükséges intézkedéseket a Terrorelhárítási Központ vezetője a Szudánban elrabolt magyar békefenntartó ügyében. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: a központ néhány munkatársa már ma a helyszínre utazott és felvették a kapcsolatot a külföldi társszervezetekkel. A Figyelőnet úgy tudja: a gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest rabolták el, aki egyéni munkavállalóként, és nem a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottjaként dolgozott Dárfúrban.

Társadalmi, nemzetgazdasági és közjóléti kérdésnek nevezte az erdők védelmét a köztársasági elnök. Schmitt Pál a XIV. Erdők hete programsorozat nyitó rendezvényén, a Parlamentben azt hangsúlyozta: az erdő, a környezet védelme és a fenntartható fejlődés a jövő záloga. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a nyílt napon bejelentette: az erdészet kiemelt figyelmet kap a kormánytól.

38 milliárd forintos hitelről kötött keretszerződést az Európai Beruházási Bankkal a Diákhitel Központ Zrt. A társaság közölte: a megállapodás feltételei előnyösen befolyásolják a hallgatói hitel kamatát. A diákhitelt továbbra is alanyi jogon vehetik igénybe a 40 év alatti egyetemi, főiskolai hallgatók. A lehetőséggel 2001 óta összesen már több mint 290 ezer diák élt. A kamat jelenleg minden eddiginél alacsonyabb, 8,5 százalék.

Menesztették a héten a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezetőit - erősítette meg a távirati iroda értesülését a két cég jogi képviselője. Orosz János közölte: az állami cégek tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága szerdán szüntette meg több vezető tisztségviselő munkaviszonyát. A jogi képviselő cáfolta azokat az információkat, hogy a két cégnél tömeges elbocsátások voltak.

Előzetes letartóztatásba helyezte Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az otthonszülés pártolóját kedden állították elő, miután az általa vezetett Születés Házban a mentőknek kellett újraéleszteni egy újszülöttet. Korábban Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség.

Liu Hsziao-po kínai ellenzéki másként gondolkodónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat - jelentették be Oslóban. A norvég Nobel-békedíj Bizottság tájékoztatása szerint a demokráciapárti aktivistát tavaly decemberben 11 év börtönre ítélték Kínában államellenes felforgatás vádjával. Liu Hsziao-po bíráló esszéket írt és publikált a Kínai Kommunista Pártról. A 10 millió svéd koronával járó békedíjat december 10-én adják át a norvég fővárosban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×