eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mégis eladósodhatunk devizában - lapszemle

Habár a kormány törvényben tiltotta meg a jelzálog hitelezést, mégis van lehetőség arra, hogy euróban vagy svájci frankban adósodjunk el - írja az Index. Válogatás a reggeli lapok cikkeiből.

Lízingnél nincs jelzálog

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy bár a kormány törvényben tiltotta meg a jelzálog hitelezést, mégis van lehetőség arra, hogy euróban vagy svájci frankban adósodjunk el. Lakáslízing esetén nincs jelzálogbejegyzés, az ingatlan tulajdonosa a lízingcég lesz egészen a futamidő végéig, így a tiltás megkerülhető. Akit nem zavar, hogy papíron nem az övé az ingatlan, választhatja ezt a finanszírozási formát. Egyelőre nem keresik túl sokan ezeket a termékeket, de a két legnagyobb cég szerint ez rövid időn belül változhat. Egyelőre még nem tapasztalható számottevő keresletnövekedés, szakértők azonban arra számítanak, hogy a kedvező kondíciók miatt az euró alapú lízingkonstrukciók iránti egyre többen érdeklődnek majd, már csak azért is, mert a hitelezésből teljesen kiszorult minden deviza.

Munkaerőhelyzet iszapömlés után

A Népszabadság arról ír, hogy az iszap nem temette el a gazdaságot, a munkaügyi központok várják a közhasznú foglalkoztatásra jelentkezőket. A három megyét érintő vörösiszap-katasztrófa valószínűleg nem okoz gondokat a térség gazdaságában, ha lesz is ilyen hatás, azok inkább az ajkai körzetben jelentkezhetnek - állítják munkaerő-piaci szakértők. Ez megtörhet egy kedvező folyamatot, miután a régión belül az elmúlt hónapokban az egyik legnagyobb mértékben éppen abban a körzetben csökkent az álláskeresők száma. Lapnak név nélkül nyilatkozó régiós munkaügyi szakértő is hasonlóan látja a kérdést, de kifejtette: aligha hiszi, hogy a MAL Zrt. esetében változások nélkül menne tovább az élet. A foglalkoztatási kérdésekben ez lehet "fejlemény". Ebben az esetben helyi, lokális gondok alakulhatnak ki, amely néhány Vas megyei ingázót is érinthet.

Alulfinanszírozták az Oktatási Hivatalt

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy az Oktatási Hivatal feladatait az előző kormányzat súlyosan alulfinanszírozta, ezért tetemes hiány gyűlt össze - nyilatkozta Kerpen Gábor, a hivatal új elnöke, aki korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke volt. Kerpen Gábor szerint szemléletbeli változásra van szükség. A korábbi oktatási kormányzat alatt a büntető szemlélet volt a jellemző a hivatal munkájára, az új elnök inkább segíteni szeretne.
Elmondta, hogy fontosnak tartaná, hogy, hogy nagyon súlyos és szándékos jogsértés esetén akár az oktatási intézmény működésének felfüggesztését is kezdeményezhessék, természetesen az ott tanulók és dolgozók megtartásával. Hozzátette azt is, hogy a jövőben olyan jogszabályokra van szükség, amelyeket a legtöbb iskola képes betartani.

Mostoha sorsú Hungaroring

A Világgazdaság arról ír, hogy mostohán bánt az állam az elmúlt hat-nyolc évben a tulajdonában lévő Hungaroring Zrt.-vel - nyilatkozta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt, az augusztusban kinevezett elnök-vezérigazgató. A lap összeállítása szerint a Hungaroring Zrt. adózott eredménye a 2007. évi 6 millió forint után 2008-ban mínusz 191 millió volt. A világban az ilyen vállatok általában nem működnek hosszú távon nyereségesen - mondta az elnök-vezérigazgató. Ennek nagyrészt az az oka, hogy a versennyel összefüggő kiadások - például a rendezés és a pályafenntartás költségei - a gazdasági társaságot terhelik, a bevételből viszont csak a jegyeladás illeti meg a Hungaroringet. A bevétel nagyobb része, illetve az abból származó nyereség viszont a szállodáknál és az éttermeknél, a kereskedelemben, illetve áfa-formájában a költségvetésnél jelentkezik. "Emiatt nem tartom ördögtől valónak azt, hogy az állam szükség esetén kisegíti a céget, vagy hogy kifizeti a Formula-1-es futam jogdíját" - magyarázta az elnök-vezérigazgató. Gyulay Zsolt véleménye szerint a Hungaroringnek vissza kellene vennie a pályahasznosítási tevékenységet, amelyet jelenleg külsős cégek visznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×