eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Iszapömlés: Románia rendszeres tájékoztatást kér Magyarországtól

Rendszeres tájékoztatást kért Magyarországtól Románia, amely aggodalmát fejezi ki az ajkai iszapömlés esetleges határokon átnyúló hatásai miatt, ugyanakkor technikai segítséget ajánlott fel a katasztrófavédelmi munkálatok kivitelezésében - derül ki Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter leveléből.

A dokumentumot a romániai tárcavezető magyar kollégájához, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez címezte. A levélben a bukaresti miniszter arról biztosítja magyar kollégáját, hogy a román környezetvédelmi minisztériumnak és a neki alárendelt intézményeknek szándékukban áll technikai segítséget nyújtani a sürgős katasztrófavédelmi munkák kivitelezésében.

Ezért tájékoztatást kér a katasztrófavédelmi munkák során felmerülő legfontosabb problémákról, hogy a román fél felmérhesse, mivel segítheti a magyar fél erőfeszítéseit.

A román környezetvédelmi minisztérium tudomásul veszi, hogy a katasztrófavédelmi munkák most prioritást élveznek, de hangot ad aggodalmának a szennyezés esetleges határon átnyúló hatásait illetően. "Különösen aggasztónak tartjuk a folyók és ennek következtében a Duna potenciális szennyezését" - olvasható a levélben.

Borbély kifejezte meggyőződését, hogy minden lehetséges úton megpróbálják megakadályozni a szennyezés terjedését, és megkérte Fazekast, hogy a magyar hatóságok rendszeresen tájékoztassák a fejleményekről Romániát, mint a Duna alsó folyásán fekvő országot - áll a levélben.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×