eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Átláthatóbb jogalkotást ígér a szakállamtitkár - hírösszefoglaló

Átláthatóbb jogalkotást ígér a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Végleg elzárták a Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant olajplatform mélytengeri kútját. Életének 64. évében elhunyt Polgár László operaénekes

Januártól átláthatóbbá válhat a jogalkotás, miután a kormány az eddigiektől eltérő javaslatot terjeszt ősszel a parlament elé a társadalmi egyeztetésekről - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: eddig a társadalmi egyeztetésről két bekezdés szólt a jogalkotási törvényben, most azonban külön jogszabályt alkotnak erről. A kereszténydemokrata politikus indoklásában kiemelte: az a cél, hogy a civil szervezetek, érdekképviseletek, egyházak és más tömörülések tapasztalatai, javaslatai az eddigieknél jobban integrálódjanak a jogalkotásba. Az indítványról októberben tárgyalhat a kormány.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az MSZP a társadalmi felzárkóztatás elősegítéséért. Gúr Nándor, a foglalkoztatási és munkaügyi, illetve Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke közölte: az indítvány a családtámogatás, a szociális szolgáltatások, a foglalkoztatás és a fogyasztóvédelem területén kezdeményez változtatásokat. Simon Gábor szólt arról is: javasolják, hogy a kormány az év végéig nyújtsa be az Országgyűlésnek a közüzemi szolgáltatók fogyasztói-magatartási kódexét, amely átláthatóbbá és egyszerűbbé tenné a közüzemi számlákat, illetve elősegítené a fogyasztók jogérvényesítését.

New Yorkba utazott a köztársasági elnök, hogy részt vegyen az ENSZ közgyűlésén. Schmitt Pál a tervek szerint találkozik az amerikai nagyvárosban élő magyarokkal is. Az államfő elutazása előtt megerősítette: Magyarország megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságát. A nem állandó tagokat a világszervezet közgyűlése választja; a 2012-2013-as periódusról jövő ősszel döntenek. A köztársasági elnök kedden beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén, pénteken pedig felszólal a közgyűlés általános vitájában.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint csorbíthatja az igazságszolgáltatás függetlenségét, ha egy parlamenti vizsgálóbizottság konkrét bírói döntéseket vizsgál felül. Baka András azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottságának jogsértéseket vizsgáló albizottságában bírálták az igazságszolgáltatást főként a fővárosban 2006 őszén első fokon tömegesen elrendelt, majd másodfokon visszavont ítéletek miatt. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke úgy vélte: ha a vizsgálóbizottságok összetételét, eljárását, más hatalmi ághoz való viszonyát nem szabályozza törvény, akkor fennáll a veszélye, hogy tevékenysége túlterjeszkedik lehetséges kompetenciáján.

Homokzsákokkal kellett körbevenni több házat a Zala megyei Liszóban, ahol az árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit. Novák Csaba polgármester elmondta: vészhelyzetet rendeltek el, mert már 60 éve nem volt ilyen áradás a településen. Hozzátette: az elöntést az okozta, hogy a falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, és gátján átbukott a víz, amit a Liszói-patak nem tudott elvezetni.

Lezárult a Hagyd otthon az autódat! elnevezésű kampány a Nemzetközi Autómentes Napon, a fővárosban. Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója, a kampány vezetője elmondta: a becslések szerint a fővárosi forgalomban napi 150 ezer személygépkocsival kellene kevesebbnek közlekednie ahhoz, hogy a város egészségesebb legyen, a jelenlegi állapot szerint azonban napi 5-700 ezer gépkocsi rója az utcákat. A 13 hónapig tartó program alatt a szervezet tagjai több mint 3 ezer embert kérdeztek meg autóhasználási szokásukról.

Az egészséget károsító érzelmeknek nevezte a haragot, a gyűlöletet és a félelmet a dalai láma. A tibeti buddhisták első számú vallási vezetője Budapesten, a zsúfolásig megtelt Papp László Sportarénában tartott előadásában orvosi kutatásokra hivatkozva hangsúlyozta: a túlzottan én-központú emberek sokkal nagyobb valószínűséggel esnek át szívinfarktuson. A dalai láma holnap délelőtt ellátogat a parlamentbe, majd kedden a németországi Passauba utazik.

Gonosz ideológiának nevezte a nácizmust birminghami miséjén a katolikus egyházfő. XVI. Benedek, aki négynapos nagy-britanniai látogatásának utolsó napján mutatott be 55 ezer hívő előtt szabadtéri misét a nyugat-angliai nagyvárosban, homíliájában megemlékezett a hitleri légierő Nagy-Britannia elleni, 70 évvel ezelőtti pusztító támadásairól. A birminghami misével véget ért a pápa csütörtökön kezdődött négynapos állami látogatásának hivatalos programsorozata.

Végleg elzárták a Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant olajplatform mélytengeri kútját a BP szakemberei. A brit olajtársaság munkatársai pénteken kezdték el a cement befecskendezését és már befejeződött a tartósságot tesztelő nyomáspróba is. Barack Obama amerikai elnök üdvözölte az öt hónapos küzdelem eredményes lezárását. Az olajfúró platform április végi balesete után mintegy 4,9 millió hordónyi, körülbelül 780 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe.

Lapértesülés szerint találomra és szórakozásból gyilkoltak afgán civileket amerikai katonák. A Washington Post azt írta: 5 katonát azzal vádol a hadsereg, hogy január 15-e és május között több alkalommal, ok nélkül tüzet nyitottak afgán civilekre, és három emberrel végeztek. A vádirat szerint a katonák holttesteket daraboltak fel és fényképeztek, valamint maguknál tartottak egy koponyát és emberi csontokat.

Életének 64. évében elhunyt Polgár László operaénekes. A nemzetközi hírű basszistát váratlanul, Svájcban érte a halál Zürich városában. A Grammy-díjas operaénekes 1991 óta volt a Zürichi Opera tagja, és az operairodalom számos basszusszerepében nyújtott emlékezetes alakítást. Világszerte nagy sikerrel énekelte Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának címszerepét. A rangos szakmai kitüntetések mellett 1990-ben megkapta a Kossuth-díjat. Polgár Lászlót a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×