eur:
389.07
usd:
361.84
bux:
68534.81
2024. május 8. szerda Mihály

Demeter: megerősödött a gyanú, hogy pártpolitikai célokra használták a titkosszolgálatot

Meghallgatta Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tényfeltáró albizottsága. A testület elnöke, Demeter Ervin sajtótájékoztatóján azt mondta: megerősödött a gyanú, hogy Szilvásy György pártpolitikai célokra használta a titkosszolgálatokat. Szilvásy György hazugságnak, manipulációnak és ferdítésnek nevezte Demeter Ervin nyilatkozatának több elemét.

Demeter Ervin ezt arra alapozza, hogy az iratok alapján a Nemzetbiztonsági Hivatal alkalmazott egy férfit, aki számítógépes rendszerekbe, egyebek mellett az Országgyűlés informatikai hálózatába tört be, holott erre nem volt engedélye a bíróságtól vagy az igazságügyi minisztertől.

Demeter Ervin szerint ezt a jól megfizetett embert Szilvásy György vitte be a Nemzetbiztonsági Hivatalba - ezt az egyet egyébként a bizottsági elnök közlése alapján a volt titokminiszter is elismerte.

Demeter Ervin azt állítja, hogy a hacker legalább ötször találkozott Szilvásy Györggyel, sőt más szocialista politikusokkal is. Hogy kik ezek, azokat a titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem mondta meg. Ugyanezzel az indokkal elhárította a további újságírói kérdéseket
is.

Szilvásy György az újságírók megkerülésével, egy másik folyosón hagyta el a zárt bizottsági ülésnek otthont adó Képviselői Irodaházat, a másik meghívott, Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója pedig el sem jött. Közleményében arra hivatkozik, hogy nem kapott meghívót, és nem mentették fel a titoktartási kötelezettség alól.

Demeter Ervin szerint ez utóbbi nem igaz, szerinte Laborc Sándornak inkább az ő személyével kapcsolatban volt kifogása. A bizottsági elnök hozzátette, hogy a testület következő, jövő héten, kedden délelőtt tíz órakora tartandó ülésére meghívják Laborc Sándort, és elődjét, Galambos Lajost is.

Szilvásy cáfol


Szilvásy György hazugságnak, manipulációnak és ferdítésnek nevezte Demeter Ervin nyilatkozatának több elemét. Mint mondta, úgy látja: felmerül, hogy Demeter Ervin államtitoksértést követett el a zárt üléssel kapcsolatban elmondott információkkal, de a házszabálysértés biztosan megtörtént.

Véleménye szerint Demeter Ervin erősen érintett az UD Zrt. ügyében és abban, hogy személyes érdekből és a Fidesz érdekében pártpolitikai célra használja a bizottságot. Valószínűleg a személyes érintettsége okán is a vezetésével zajlik a valóság átprogramozása - hangoztatta.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító volt tárca nélküli miniszter reményét fejezte ki, hogy a testület átnézi az összes olyan dokumentumot, amelyekből kiderül, hogy Demeter Ervin torzít és manipulál annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet az Ud Zrt. lényeges ügyeiről.

Szilvásy György szerint tételes hazugság például az, hogy őt tájékoztatták volna számítástechnikai betörésből származó, "fekete úton szerzett" információk tartalmáról és összegzéséről. Mint mondta, az UD Zrt. ügyéről kapott tájékoztatást, teljesen hivatalos módon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×