eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarics Tamás: a magyar EU-elnökség a kisebbségi jogok plasztikus megjelenítésére fog törekedni

Az EU-elnökség alapvetően nem a soros elnökséget betöltő országról szól, de minden elnöklő ország egy kicsit beleviszi az EU-elnökségbe saját témáit is; Magyarország esetében ez az emberi és kisebbségi jogok védelmét jelenti - mondta Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója.

"Természetesen a kisebbségi jogok lehetőség szerinti minél plasztikusabb megjelenítéséről van szó az európai politikában"; erre a kulturális sokszínűség témakörébe bújtatva lesz lehetőség - fogalmazott a szakértő.

Mint kifejtette, távlati célként egy kisebbségvédelmi politika európai szintre való emelése fogalmazódik meg, bár e tekintetben csak az első lépésekről lehet szó, egy féléves elnökség alatt ezt nem lehet megvalósítani.

Magyarics Tamás azzal kapcsolatban beszélt a 2011 első félévi soros magyar uniós elnökség prioritásairól, hogy az általa vezetett intézet a magyar EU-elnökség felvezetéseként az ősszel előadássorozatot indít: az EU-elnökségért felelős kormánytisztviselők adnak tájékoztatást az aktuális ügyekről, a felkészülés állapotáról és a magyar elnökség törekvéseiről.

A meghívott előadók között lesz Győri Enikő külügyi államtitkár, Ódor Bálint helyettes államtitkár, Barsiné Pataky Etelka Duna-stratégiáért felelős kormánybiztos, továbbá Györkös Péter, akit újonnan jelöltek ki Magyarország brüsszeli állandó képviselőjévé.

A külügyi intézet szakértője a magyar EU-prioritások kapcsán kiemelte: a Duna-stratégia nemcsak a vízbiztonságról szól. A Duna-medence átfogó stratégiájáról van szó sokrétű infrastrukturális beruházásokkal, a közlekedési útvonalak és tágabb értelemben az élhető környezet kérdéseivel.

Rámutatott, hogy a magyar stratégiai irányok közé tartozik a szomszédságpolitika is. Mint magyarázta, helyzeténél fogva Magyarország is erőteljesen érdekelt abban, hogy mi lesz az EU és Oroszország közötti úgynevezett szürke zóna - Fehéroroszország, Ukrajna, Moldova, valamint Azerbajdzsán és Grúzia - sorsa.

Kitért arra: a magyar elnökség törekedni fog arra is, hogy a délszláv EU-perspektíva homloktérben maradjon. Ezt alapvetően két módon igyekszik majd elérni: megpróbálja egyrészt lezárni a horvát EU-csatlakozást, másrészt elindítani a szerb EU-csatlakozási tárgyalásokat - tette hozzá.

Magyarics Tamás kifejtette: az EU-elnökség különböző, változó formájú ad hoc szövetségek kialakítására ad lehetőséget. A magyar elnökség esetében például közép-európai szövetség alakítható ki a jelenlegi mezőgazdasági támogatások politikájának fenntartása érdekében - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×