INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ezt mind megveheti a britanniai pápalátogatás online ajándékboltjában!

InfoRádió / MTI
Zászlócskák, baseballsapkák, pólók, villanygyertyák, bögrék, sőt még egy Swarovski-karkötő is található annak az online ajándékboltnak a kínálatában, amely a szeptemberi nagy-britanniai pápalátogatás hivatalos honlapján várja az érdeklődőket. A vásárlók nemcsak emléktárgyakkal lehetnek gazdagabbak, de segítenek a becslések szerint ötmilliós brit katolikus közösségnek is abban, hogy előteremtsék XVI. Benedek Skóciában kezdődő négynapos látogatásának rájuk háruló költségét. A hívők egy része háborog.

Az ajándékok, ha nem is elégítik ki mindenki ízlését, ugyanazok a szokásos árucikkek, amelyek a világon mindenütt felbukkannak pápalátogatáskor. Egy kis vatikáni zászlóért, amellyel a pápamobil elhaladásakor lehet integetni vagy épületeket díszíteni, 1 fontot (339 forintot) kell fizetni.

 Egy hűtőmágnes vagy egy kulcstartódísz a látogatás hivatalos logójával 5 fontot (1697 forintot) kóstál, a Swarovski-karkötő 30 fontba (10 180 forintba) kerül, egy dzsekiért a hivatalos logóval 45 fontot (15 272 forintot) kérnek, a villódzó villanygyertyák 3 fontot (1018 forintot) érnek. A pápa vagy a látogatás utolsó napján boldoggá avatandó John Henry Newman bíboros képével díszített póló ára 3 és 18 font (1018 és 6108 forint) között mozog.

Sok hívőt felháborított, hogy az önkéntes adományozáson túl az egyház "belépőjegyet" akar szedni a legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményekre. Nemtetszésüknek a Catholic Herald című újság honlapján is hangot adtak egy blogbejegyzésre válaszolva.

A brit egyház illetékese bosszankodva utasította vissza a feltételezést, miszerint a hívőktől pénzt kérnének azért, hogy misére mehessenek, és hangsúlyozta, hogy az adakozások a szállítási és egyéb költségeket fedezik. Közölte, hogy a londoni Hyde Parkba szervezett pápai imatalálkozó résztvevőinek hozzájárulását a felére, 10 fontról 5 fontra csökkentik azok számára, akik elővételben már megvették metrójegyüket. A magasabb hozzájárulás tartalmazza a napi metrójegyet is. (A misére 85 ezer embert várnak.)

Az 1890-ben elhunyt John Henry Newman bíboros, anglikán hitről áttért viktoriánus teológus birminghami boldoggá avatására szóló "zarándokcsomagért" 25 fontot (8485 forintot) tervez beszedni az egyház. Az eseményen várhatóan mintegy 70 ezren lesznek jelen. A skóciai Glasgow-ban tervezett szabadtéri misén részt vevőktől 20 fontos (6788 forintos) adományt kérnek.

A jegyeket az egyházmegyéken és a helyi plébániákon szervezett csoportoknak árulják, a részvevők számát biztonsági és egészségügyi okok miatt korlátozták.

A címlapról ajánljuk