eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezt mind megveheti a britanniai pápalátogatás online ajándékboltjában!

Zászlócskák, baseballsapkák, pólók, villanygyertyák, bögrék, sőt még egy Swarovski-karkötő is található annak az online ajándékboltnak a kínálatában, amely a szeptemberi nagy-britanniai pápalátogatás hivatalos honlapján várja az érdeklődőket. A vásárlók nemcsak emléktárgyakkal lehetnek gazdagabbak, de segítenek a becslések szerint ötmilliós brit katolikus közösségnek is abban, hogy előteremtsék XVI. Benedek Skóciában kezdődő négynapos látogatásának rájuk háruló költségét. A hívők egy része háborog.

Az ajándékok, ha nem is elégítik ki mindenki ízlését, ugyanazok a szokásos árucikkek, amelyek a világon mindenütt felbukkannak pápalátogatáskor. Egy kis vatikáni zászlóért, amellyel a pápamobil elhaladásakor lehet integetni vagy épületeket díszíteni, 1 fontot (339 forintot) kell fizetni.

 Egy hűtőmágnes vagy egy kulcstartódísz a látogatás hivatalos logójával 5 fontot (1697 forintot) kóstál, a Swarovski-karkötő 30 fontba (10 180 forintba) kerül, egy dzsekiért a hivatalos logóval 45 fontot (15 272 forintot) kérnek, a villódzó villanygyertyák 3 fontot (1018 forintot) érnek. A pápa vagy a látogatás utolsó napján boldoggá avatandó John Henry Newman bíboros képével díszített póló ára 3 és 18 font (1018 és 6108 forint) között mozog.

Sok hívőt felháborított, hogy az önkéntes adományozáson túl az egyház "belépőjegyet" akar szedni a legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményekre. Nemtetszésüknek a Catholic Herald című újság honlapján is hangot adtak egy blogbejegyzésre válaszolva.

A brit egyház illetékese bosszankodva utasította vissza a feltételezést, miszerint a hívőktől pénzt kérnének azért, hogy misére mehessenek, és hangsúlyozta, hogy az adakozások a szállítási és egyéb költségeket fedezik. Közölte, hogy a londoni Hyde Parkba szervezett pápai imatalálkozó résztvevőinek hozzájárulását a felére, 10 fontról 5 fontra csökkentik azok számára, akik elővételben már megvették metrójegyüket. A magasabb hozzájárulás tartalmazza a napi metrójegyet is. (A misére 85 ezer embert várnak.)

Az 1890-ben elhunyt John Henry Newman bíboros, anglikán hitről áttért viktoriánus teológus birminghami boldoggá avatására szóló "zarándokcsomagért" 25 fontot (8485 forintot) tervez beszedni az egyház. Az eseményen várhatóan mintegy 70 ezren lesznek jelen. A skóciai Glasgow-ban tervezett szabadtéri misén részt vevőktől 20 fontos (6788 forintos) adományt kérnek.

A jegyeket az egyházmegyéken és a helyi plébániákon szervezett csoportoknak árulják, a részvevők számát biztonsági és egészségügyi okok miatt korlátozták.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×