eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Az országgyűlés döntsön, mennyire legyenek hangosak a reklámok?

Nyolc népi kezdeményezés aláírás-gyűjtési határideje jár le jövő csütörtökön. A kezdeményezők egyebek mellett szeretnék, ha az Országgyűlés foglalkozna a családon belüli erőszak büntethetőségével; a nyugdíjkorhatár legutóbbi emelésének újratárgyalásával; a rádiós és televíziós reklámok lehalkításával; és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács bővítésével.

Az Országos Választási Bizottság adatai szerint 22 népi kezdeményezés van jelenleg folyamatban. Ezeket a testület már jóváhagyta, a kezdeményezőknek az előírt két hónap alatt össze kell gyűjteniük 50 ezer támogató aláírást. Ha ez megvan, a megfogalmazott témával az Országgyűlésnek mindenképpen foglalkoznia kell.

Jövő csütörtökön nyolc kezdeményezés aláírás-gyűjtési határideje jár le.

Egy magánszemély azt szeretné, ha önálló büntetőjogi tényállása lenne a családon belüli erőszaknak. A kezdeményező szerint az ENSZ 2005-ben féléves határidőt adott erre, de a parlament ezt azóta sem pótolta a hiányt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint az Országgyűlésnek újra kellene tárgyalnia a nyugdíjkorhatár legutóbbi 62 évről 65 évre emelését. Ez ügyben is augusztus 5-ig gyűjtheti az érdekképviselet az aláírásokat.

Ugyancsak magánszemélyek azt szeretnék, ha a parlament törvényben tiltaná meg azt, hogy a rádiós és televíziós műsorokat megszakító reklámok a műsorszámnál hangosabbak legyenek. Az esélyegyenlőség jegyében ugyanők kezdeményezik, hogy a vakok és gyengén látók külső segítség nélkül, titkosan szavazhassanak országos voksoláson, ehhez pedig a parlament alkosson más szavazási módszert, vagy biztosítsanak ennek megfelelő szavazólapot.

F.J. És G.K. monogramú magánszemélyek négy ügyben gyűjthetik az aláírásokat jövő csütörtökig. Hat taggal kibővítenék a jelenleg 15 tagú Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot; vizsgálóbizottság nyomozná ki, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogosan írhatta-e elő a választások idején, hogy illetékköteles legyen a jogorvoslati eljárás; ehhez kapcsolódóan kérik az Országgyűlést, hogy legyen illetékmentes a nemperes választási eljárás; és azt is szeretnék, ha a választási bizottságok jogi személlyé válnának.

A kezdeményezéseket az Országos Választási Bizottság már hitelesítette. Ha ugyanígy tesz az összegyűjtött aláírásokkal is, akkor a parlamentnek kötelező napirendre vennie a témákat, nem köteles azonban a kérésnek megfelelően törvényt is alkotni a kérdésekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×