eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A jelentkezők harmadát nem vették fel sehova

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők 30 százalékát nem vették fel egyetlen helyre sem, továbbra is alacsony pontszámmal lehet bejutni a természettudományos képzési területekre, és nem megoldott a tanárképzés problémája sem - hangzott el a felvételi ponthatárok kihirdetése után tartott sajtótájékoztatón.

2012-ben a bejutáshoz szükséges minimális ponthatár 200-ról 240-re nő; 2013-ban pedig kötelező lesz egy tárgyból - a kormány szándékai szerint a képzési területhez kapcsolódóan - emelt szintű érettségit tenni - sorolta a változásokat a felsőoktatásért felelős államtitkár-helyettes.

Miközben átlagosan 300 és 350 pont között alakultak idén a határok, van olyan hely, ahol 203 ponttal be lehet jutni mérnök-informatika, vagy 240-nel természettudományos szakra - említette a problémák között Dux László.

Az adatok elemzéséből kiderül az is, hogy több mint 2800 jelentkező úgy jutott csak be egy egyetemre vagy főiskolára, hogy többletpontot kapott például azért, mert gyesen vagy gyeden van, vagy hátrányos helyzetűnek számít. Dux László az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta: ezen a rendszeren szeretnének változtatni.

Ugyancsak változtatni fognak a tanárképzés rendszerén, ám erről őszig nem kívánt részleteket elárulni a helyettes államtitkár. Annyi mindenesetre látszik, hogy fizika, kémia és biológia tanárnak idén 35 főt vettek fel, ez pedig Dux László szerint biztosan nem pótolja a nyugdíjba menő kollegák számát.

A helyettes államtitkár, kérdésre válaszolva elmondta: az Európa 2020 stratégiai terv szerint a 35 éves átlagéletkorú népesség 40 százalékának kell diplomával rendelkeznie. Dux László kifejtette: jelenleg a beiskolázottak 35 százaléka nem szerez diplomát, ezt az arányt 29 százalékra kell csökkenteni. Tehát Magyarországon a következő években nem lehet a diplomás képzés visszaszorítására számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×