eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Tévhit , hogy szúnyogcsípéssel terjedhetnek betegségek

Várhatóan pénteken este ismét elkezdik irtani a szúnyogokat a Balaton környékén - mondta az InfoRádiónak a Sáringer-Kenyeres Tamás. Az allergológus szerint ezeknek a rovaroknak egyetlen veszélye, hogy kellemetlen a csípésük, de betegséget nem terjesztenek. Viszont ha a csípés helyét elvakarjuk, az elfertőződhet.

Magas a csípésszám a Balatonnál, eléri a hatvanas mérőszámot, ezért elrendeltük a szúnyogirtást - közölte Sáringer-Kenyeres Tamás.

Valószínűleg legkésőbb pénteken este szállhatnak fel a repülőgépek, és a kontakt-hatású készítményeknek köszönhetően igen rövid idő alatt megölik a rovarok nagy részét.

A szer hatékonyságáról a biológus azt mondta: remélik, hogy egyre hosszabb ideig tart. Korábban a kezeletlen területekről rengeteg szúnyog vándorolt át azokra részekre, ahol már elvégezték az irtást. Most a jmelegebb, szárazabb időjárás hatására könnyebben szűnnek meg a lárvatelepek - tette hozzá.

A pénteki után a legközelebbi irtás időpontja a mostani védekezés hatékonyságától függ - mondta el Sáringer-Kenyeres Tamás. Hozzátette: akkor lesz szükség ismétlésre, ha ez nem éri el a nyolcvan százalékot, vagy a csípésszám 30-40 körülire nő.

A szúnyogok egyetlen veszélye, hogy kellemetlenek a csípésük miatt, de hazánkban nem terjesztenek betegségeket - szögezte le a szakember. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a csípések helyének elvakarásakor kialakulhat másodlagos fertőzés.

Kósa Lajos allergológus szintén azt vallja, hogy a szúnyogcsípés helyének elvakarása okozhat fetőzést. A szakember ezt azzal magyarázta, hogy a bőr felszínén különböző kórokozók, gombák, baktériumok élnek, és ezek a kaparás helyén beágyazódhatnak.

Előfordulhat allergiás reakció a szúnyog nyálára, azonban ennek esélye több millió ember közül legfeljebb egynél lehetséges - tette hozzá.

A szúnyogcsípés hatását lehet enyhíteni kalcium tablettával és kenőcsökkel is, azonban az allergológus a legjobb védekezési módszernek a megelőzést tartja.

A trópusokon például, ahol maláriát lehet kapni a rovaroktól, eredményesen használják a különböző szúnyogriasztó szereket - hívta fel a figyelmet a szakember, aki azt is közölte, hogy szúnyogcsípés útján nem lehet más embertől fertőző betegséget elkapni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×