eur:
388.53
usd:
361.94
bux:
69007.21
2024. május 9. csütörtök Gergely

Navracsics: Át kell rostálni a közigazgatás személyi állományát

Az új alkotmány előkészítésének legelső fázisa egy leltár készítése, melynek célja a jelenlegi alkotmánnyal szembeni megalapozott kifogások összegyűjtése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor beszélt arról is, szerinte először át kell rostálni a közigazgatás személyi állományát, és ha azt látják, hogy minden szegmensben túlfoglalkoztatás van, karcsúsítani kell.

Az új kormány két éven belül akar új alkotmányt, amellyel kapcsolatban Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: először az alkotmányozó bizottságnak kell megalakulnia, és el kell kezdenie a munkát azoknak a nagytekintélyű, a napi politikában is korábban részt vállaló szaktekintélyeknek, akik tanácsadóként felügyelik az alkotmányozó folyamatot.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: a munka elkezdéséig leltárt kell készíteni a mostani alkotmánnyal kapcsolatos kifogásokról és hibákról.

Az alkotmány azon részeit, amelyekkel kapcsolatban konszenzus van, nem kell megváltoztatni a tárcavezető szerint, aki ide sorolta a parlamentáris rendszer alapvető működését, a kormány és a parlament kapcsolatrendszerét és a köztársasági elnök helyét a politikai rendszeren belül.

Strukturális reform az önkormányzatoknál

Navracsics Tibor úgy véli, az 1990-es önkormányzati törvény nagyon jó törvény, de egyre nagyobb a nyomás az önkormányzatok felől, hogy át kell nézni a feladatellátást, azt, hogy bizonyos területek maradjanak-e vagy vegye át az állam.  Újra kell gondolni a finanszírozást is: a helyi és a központi adók arányát és a normatív támogatási rendszert.

Nem szabad kapkodni, de ősszel el kell kezdeni a politikai, szakmai és jogalkotási előkészítő munkát - hangsúlyozta a fideszes politikus, aki szerint a kormányzati ciklus második felében lehetne elfogadni azokat a törvényeket, amelyek lebontják a régi struktúrát, és a következő önkormányzati választáson már az új rendszerben szavazhatnának a választók.

Végéhez közelednek a személycserék


A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint először át kell rostálni a közigazgatás személyi állományát, és ha azt látják, hogy minden szegmensben túlfoglalkoztatás van, karcsúsítani kell.

Hozzátette: a végéhez közeledik az állami intézmények átvétele, és a vezetők lecserélése, amely szerinte normális. Ez így szokott lenni, ahol hatalomváltás van. Mi soha nem csináltunk titkot a személyi változásokból - fogalmazott Navracsics Tibor.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×