eur:
388.24
usd:
360.31
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Aktív közjogi tevékenységet várnak a pártok Schmitt Páltól

A parlamenti pártok gratuláltak Schmitt Pálnak az államfővé választásához. Az MSZP, a Jobbik, és még a Fidesz is azt kérte a megválasztott köztársasági elnöktől, hogy legyen következetes és pártatlan.

A Fidesz és a KDNP frakciószövetségének minden képviselője nevében gratulált Schmitt Pálnak a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Lázár János azt mondta, a kormánypártok arra biztatják a megválasztott államfőt, hogy minden parlamenti frakcióval rendszeresen konzultáljon, és aktív közjogi tevékenységet végezzen, legyen az emberek elnöke.

Lázár János elmondta: "meggyőződésünk, hogy Schmitt Pál jó elnöke lesz Magyarországnak, minden ember érdekét fogja szolgálni, a három harmad érdekében fogja végezni a munkáját. Mi ehhez minden segítséget meg fogunk adni. Arra biztatjuk, hogy legyen következetes, és tartsa be az ígéreteit, amit tett a demokrácia védelme, és a nemzet képviselete tekintetében."

Lázár János megköszönte Sólyom Lászlónak az elmúlt öt évet, és Balogh Andrásnak, hogy vállalta a jelöltséget. Az MSZP frakcióvezetője is köszönetet mondott a szocialista jelöltnek, szerinte Balogh András személyisége és életútja szimbolizálja azt, hogy miben hisz az MSZP, és hogy milyen elnökre lenne szüksége Magyarországnak. Mesterházy Attila sok sikert kíván Schmitt Pálnak, és azt mondta, reméli, komolyan gondolja a párbeszédet az ellenzékkel.

Mesterházy Attila arról beszélt, reméli, hogy azokban a kritikus pillanatokban tudni fogja, hogy mi a köztársaság elnökének a feladata, és nem "orbánfőként" fog működni, hanem valódi államfőként.

A Jobbik elnöke pozitívan nyilatkozott Schmitt Pálról. Vona Gábor azt mondta, a Fidesz és az MSZP jelöltje nem voltak egy súlycsoportban.

Vona Gábor elmondta: "az MSZP jelöltjét nem is kívánom kommentálni, viszont Schmitt Pált derék, tisztességes, magyar embernek tartjuk. Emberileg és morálisan alkalmasnak gondoljuk az államfői tisztségre. A jövő nagy kérdése, hogy politikailag is képes lesz-e megfelelni a kihívásnak, hiszen tudjuk, hogy ő egy pártpolitikus."

Az LMP azt várja az államfőtől, hogy hatékony ellensúlyt képezzen a kormányzati hatalommal szemben. Bár a Lehet Más a Politika Sólyom Lászlót szerette volna továbbra is államfőnek, Schiffer András frakcióvezető szerint az ökopárt együtt fog működni Schmitt Pállal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Itt vannak a bejelentések a Kínával kötött megállapodásokról
frissülő cikk

Itt vannak a bejelentések a Kínával kötött megállapodásokról

Orbán Viktor miniszterelnök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. Az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írnak alá, erről számolnak most be. Tartsanak velünk! Cikkünk frissül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×