eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

ÁSZ-elnököt választ a Ház

Ma választja meg az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét. A jelölőbizottság a legfőbb pénzügyi ellenőrző szervezet vezetőjének Domokos László fideszes képviselőt, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár szocialista polgármesterét jelölte.

Domokos László fideszes országgyűlési képviselő, a parlament költségvetési bizottságának volt alelnöke lehet a következő 12 évben az Állami Számvevőszék elnöke. A kétharmados Fidesz-többségű szakbizottság jelölését a Fidesz és a KDNP frakciója ellenszavazat nélkül támogatta, így szinte biztosra vehető, hogy a parlament kétharmados többséggel a szervezet vezetőjének választja Domokos Lászlót, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamér volt szocialista képviselőt, Székesfehérvár MSZP-s polgármesterét.

A kormánypárt közölte, véget akar vetni annak, hogy az államigazgatás több vezető pozícióját ilyen-olyan okból nem tölti be senki. Az Állami Számvevőszéknek például tavaly decembere óta nincs elnöke, Kovács Árpád mandátuma ugyanis ekkor járt le, az alelnöki pozíciókat pedig 2002 óta nem tölti be senki, elsősorban politikai konszenzus hiányában. A pártok azóta egyezkednek az utódokról, de egészen mostanáig még csak a jelölésig sem jutottak el a képviselők.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés pénzügyi gazdasági ellenőrző szervezete. Az intézmény ellenőrzi az állam gazdálkodását, véleményezi az állami költségvetés tervezetét, ellenjegyzi az államháztartás egyenlegének biztosításához szükséges hitelfelvételeket; felügyeli az állami vagyon kezelését és az állami tulajdonú vállalatok gazdálkodását.

A szervezet kiemelt feladata a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. Jellemző viszont, hogy szankciókat nem alkalmazhat, pusztán a véleményét fogalmazhatja meg állami gazdálkodási kérdésekben.

Az Állami Számvevőszék elnökét 12 évre választják. A szervezet a szocializmusban nem működhetett, 1989-es újjászervezése után az új számvevőszék első elnöke Hagelmayer István volt, akinek 1997-es halálától 2009 decemberéig Kovács Árpád közgazdász, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke töltötte be az intézmény elnöki tisztségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×