eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kormánytámogatást kérnek a szúnyogirtásra Szegeden és környékén

Szeged és huszonhat környező település a kormánytól kér 125 millió forintos támogatást az összehangolt regionális szúnyogirtáshoz - közölte Botka László (MSZP) polgármester.

Az idei év rendkívül csapadékos időjárása súlyos ár- és belvíz helyzetet eredményezett. A védekezés és kárelhárítás teendői között már a 2006-os árvíz idején is szerepelt az elárasztott térségek szúnyogcsapás elleni védekezése - áll a politikus közleményében.

Botka László emlékeztetett rá, akkor Csongrád megyében az önkormányzatok összefogva, állami támogatással, egyszerre és összehangoltan végeztették el a Tisza- és a Maros-menti települések komplex biológiai-kémiai szúnyoggyérítését.

A polgármester hangsúlyozta, a szegedi önkormányzat egymaga többet - idén 80 millió forintot - költ szúnyogirtásra, mint a megye összes települése együttvéve. Az önkormányzati tulajdonú Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az idén - a szokásos két-három hetenkénti irtással szemben - hetente irtja a szúnyogokat, három-négy naponta pedig részlegesen.

A szúnyoggyérítés azonban - különösen ilyen rendkívüli helyzetben -, kizárólag akkor hatékony, ha összehangoltan végzik az egész régióban, hiszen a szúnyog széllel együtt több tíz kilométert is képes repülni. Így Szeged bármennyit költhet szúnyogirtásra, ha a környező kisebb települések a védekezést egymagukban képtelenek finanszírozni.

Botka László tudatta, ezért személyesen fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, és kéri, hogy az összehangolt regionális szúnyogirtás költségeit - 27 településnek 125 millió forintot - a kormány a vis maior alapból vállalja magára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×